Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En övning för att stärka länets samverkansförmåga

Bild på Länsstyrelsen Östergötlands husfasad

Under hösten har Länsstyrelsen tillsammans med alla kommuner i Östergötland, Region Östergötland, Polismyndigheten och flera andra samverkansparter i länet genomfört en regional övning.

Övningen heter Östen och är en samverkansövning där alla aktörerna simulerade en cyberattack. I scenariot fick alla parter öva på både ordinarie och alternativa larmkedjor och kommunikationsvägar vid kris.

– Det var ett stort engagemang från alla aktörer som var i övningen. Vi har en god samverkan i länet och med övning blir den ännu bättre. Nu drar vi lärdomar om vad som fungerar bra i vårt sätt att lösa problem tillsammans och vad vi behöver utveckla, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Övningsscenario: Cyberattack

Attacken innebar kraftig påverkan på tillgången till kommunikation i form av telefoni och internet, brist på drivmedel och el samt problem med betalningsflöden. Lägesbilden bedömdes kontinuerligt och olika åtgärder planerades dels för oss som myndighet, dels tillsammans med de andra aktörer som var delaktiga i övningen. Det planerades även för gemensamma prioriteringar och kommunikationsinsatser inom länet.

– Att öva tillsammans och bli ännu bättre på att dela information, samordna våra organisationer och fatta svåra beslut om prioriteringar under en samhällsstörning är viktigt. Ytterst gör vi övningar som denna för att skapa trygghet och säkerhet hos de som bor eller vistas i Östergötlands län, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss