Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags att öva din beredskap

Fotografi på välfyllt skafferi.

Foto: Melker Dahlstrand, MSB.

I dag börjar beredskapsveckan. Veckan är en nationell informationskampanj som ska öka människors beredskap och motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom informationskampanjen som i år har temat Öva!. Därför har Länsstyrelsen efterlyst privatpersoner som vill öva sin beredskap genom att vara utan vatten och el under en dag.

Det var ett 10-tal personer som deltog i övningen och under veckan kommer vi uppdatera våra sociala mediekanaler med film, text och bild från några av deltagarna.

– Beroende på deltagarnas erfarenheter, nivå på hemberedskap och förutsättningar i hemmet uppfattades övningen olika. En av deltagarna avbröt efter några timmar medan andra fullföljde hela dagen. Vi hoppas att det har varit en spännande och rolig övning och att deltagarna har fått testa sin förmåga och ökat sin kunskap om något oväntat skulle hända. Vi kommer lägga ut bilder och filmer från deltagarnas övningar under hela veckan på Länsstyrelsen sociala medier så missa inte detta, säger Annsofie Bondesson, kommunikationschef på Länsstyrelsen Östergötland.

Trots vana av att vara utan el och vatten i sin kolonistuga, intresse för friluftsliv och god hemberedskap uppfattade deltagaren Lovisa Bergström övningen som stundtals krävande.

– Det har varit en intressant upplevelse. Det gick bättre än vad jag förväntade mig, men det har varit hårt slit under dagen och det blev tydligt hur bräckligt vårt system är. Har vi inte el faller allt, det är lätt att glömma hur mycket som är beroende av just el. Och, hur mycket som vi måste ändra i vardagen vid ett strömavbrott. Övningen gjorde det tydligt att alla har ett ansvar, säger Lovisa Bergström.

Övning ger färdighet

Det övergripande syftet med Beredskapsveckan är att öka kunskapen om beredskap och sin förmåga i krissituationer. Samt att höja medvetenheten om individens egna ansvar om det inträffar en kris.

– Vid en kris kan sådant som vi tar för givet upphöra att fungera. Precis som i övningen deltagarna var med i. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Genom att öva och se över din hemberedskap ökar du både Östergötlands och Sveriges motståndskraft, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Mer information

För den som vill testa sin beredskap har MSB den digitala utmaningen ”Sju dagar” på sin hemsida. Du får då kliva in i en fiktiv kris som pågår under sju dagar.

Sju dagar Länk till annan webbplats.

På msb.se och krisinformation.se finns det mer information om mat vid kris och checklistor för hemberedskap.

Msb.se Länk till annan webbplats.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss