Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Fina priser och gofika på slottet

Från vänster till höger: Hannes Öhman, Årets konsthantverkare, Carina Jarhall, Årets landsbygdsstipendiat samt Sara Ingemansson och Annie Ingemansson, Årets Östgötabakverk.
Inför helgens Östgötadagar uppmärksammades i torsdags eftermiddag årets Östgötadagsbakverk, konsthantverkare och landsbygdsstipendiat vid en uppsluppen ceremoni på Linköpings slott.
Landshövding Carl Fredrik Graf och regionrådet Per Larsson agerade prisutdelare och delade ut diplom, blomster samt stipendier. Efter det slog sig sällskapet ned för kaffe och inte minst årets Östgötabakverk som systrarna Sara Ingemansson och Annie Ingemansson på Säbyvikens Bär står bakom.
– Jag gillar mazariner, slog landshövding Carl Fredrik Graf fast.
Blåbärstrymazarin med brynt smör och citroncheesecake, verkade falla hela sällskapet i smaken och kommer att serveras av olika aktörer under Östgötadagarna.
Sara och Annie Ingemansson, som driver Säbyvikens Bär, berättade om bäret blåbärstry, ett ganska nytt bär i deras odling. Hyggligt vanligt förekommande i Japan, Ryssland och några andra länder, men ganska okänt och ovanligt förekommande i Sverige.
Bakelsen är ett sätt att försöka göra bäret känt för allmänheten.
Carina Jarhall, årets landsbygdsstipendiat, pratade om vikten att samverka, att det är tillsammans som mindre entreprenörer av olika slag blir starkare och få draghjälp av andra.
Och årets konsthantverkare Hannes Öhman trodde absolut att någon av hans tillverkade pallar skulle fylla sin plats på slottet, som svar på landshövding Carl Fredrik Grafs fråga.
I helgen arrangeras Östgötadagarna. Runt 200 företag och föreningar, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar, deltar och lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden.
Årets landsbygdsstipendiat
Carina Jarhall, Åtvidaberg, ordförande i föreningen Gör Åtvid, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Stipendiet - som är på 15 000 kronor - ska ges till en person, företag, förening eller organisation i länet som verkar för bygdens utveckling och har haft betydelse för sin bygd.
I föreningen Gör Åtvid samlas upplevelseleverantörer i trakten kring Åtvidaberg och tillsammans arrangerar de besöksnäringsingskonceptet Torsdagsturen. Carina Jarhall är även ordförande i föreningen Bersbo koppargruvor och arbetar där för bevarandet av den historiska gruvbyn, bygemenskap och utveckling av Bersbo till ett besöksmål med visningar och evenemang. Enligt motiveringen till stipendiet är Carina Jarhall ”en person som genom sitt engagemang och sin drivkraft har stor betydelse för sin bygd”.
Årets konsthantverkare
Årets konsthantverkare tilldelas Hannes Öhman vid Hannes Woodcraft. Han är konsthantverkare och möbelsnickare som bor i Vadstena och har sin verkstad i Motala. Hannes Öhman tillverkar exempelvis piedestaler, pallar och bord. Han kombinerar sitt hantverkskunnande med ett engagemang för hållbarhet och lokala material.
Region Östergötland har under flera år utsett Årets konsthantverk inför Östgötadagarna. Förra året beslutade regionutvecklingsnämnden att utveckla priset och ersätta det med ett stipendium på 15 000 kronor. Det ska ges till en yrkesverksam konsthantverkare, slöjdare eller formgivare som belönas för hela sitt konstnärskap. Och konsthantverkaren ska bedriva sin verksamhet på den östgötska landsbygden. Pristagaren får också möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping under september.
Årets Östgötadagsbakverk
Blåbärstrymazarin med brynt smör och citroncheesecake. Det är namnet på årets Östgötadagsbakverk, som uppmärksammas under Östgötadagarna den 2-3 september. Bakverkets skapare är Sara Ingemansson och Annie Ingemansson på Säbyvikens Bär vid Vätterns östra strand. Som grund ligger det lokalodlade, och relativt okända, bäret blåbärstry som är rikt på både vitaminer och antioxidanter. Östgötadagsbakverket kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.