Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östgötar prisas på slottet

Linköpings slott.

På torsdag 31 augusti prisas östgötar på Linköpings slott.

Inför Östgötadagarna uppmärksammas årets Östgötadagsbakverk, konsthantverkare och landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott.

Den första helgen i september arrangeras varje år Östgötadagarna. Runt 200 företag och föreningar, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar, deltar och lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden.

Inför evenemanget delas det ut diplom till årets Östgötadagsbakverk, årets konsthantverkare och årets landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott. Prisutdelare är landshövding Carl Fredrik Graf, regionråden Jan Owe-Larsson och Per Larsson. Region Östergötland ligger bakom evenemanget, utser pristagarna och sponsrar med stipendierna som delas ut.

Media inbjuds att delta vid diplomutdelningen.

Tid och plats: Torsdag 31 augusti klockan 15.30 på Linköpings slott.

Årets pristagare med motiveringar

Årets landsbygdsstipendiat

Carina Jarhall, Åtvidaberg, ordförande i föreningen Gör Åtvid, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Stipendiet - som är på 15 000 kronor - ska ges till en person, företag, förening eller organisation i länet som verkar för bygdens utveckling och har haft betydelse för sin bygd.
I föreningen Gör Åtvid samlas upplevelseleverantörer i trakten kring Åtvidaberg och tillsammans arrangerar de besöksnäringsingskonceptet Torsdagsturen. Carina Jarhall är även ordförande i föreningen Bersbo koppargruvor och arbetar där för bevarandet av den historiska gruvbyn, bygemenskap och utveckling av Bersbo till ett besöksmål med visningar och evenemang. Enligt motiveringen till stipendiet är Carina Jarhall ”en person som genom sitt engagemang och sin drivkraft har stor betydelse för sin bygd”.

Årets konsthantverkare

Årets konsthantverkare tilldelas Hannes Öhman vid Hannes Woodcraft. Han är konsthantverkare och möbelsnickare som bor i Vadstena och har sin verkstad i Motala. Hannes Öhman tillverkar exempelvis piedestaler, pallar och bord. Han kombinerar sitt hantverkskunnande med ett engagemang för hållbarhet och lokala material.

Region Östergötland har under flera år utsett Årets konsthantverk inför Östgötadagarna. Förra året beslutade regionutvecklingsnämnden att utveckla priset och ersätta det med ett stipendium på 15 000 kronor. Det ska ges till en yrkesverksam konsthantverkare, slöjdare eller formgivare som belönas för hela sitt konstnärskap. Och konsthantverkaren ska bedriva sin verksamhet på den östgötska landsbygden.
Pristagaren får också möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping under september.

Årets Östgötadagsbakverk

”Blåbärstrymazarin med brynt smör och citroncheesecake”. Det är namnet på årets Östgötadagsbakverk, som uppmärksammas under Östgötadagarna den 2-3 september. Bakverkets skapare är Sara Ingemansson och Annie Ingemansson på Säbyvikens Bär vid Vätterns östra strand. Som grund ligger det lokalodlade, och relativt okända, bäret blåbärstry som är rikt på både vitaminer och antioxidanter. Östgötadagsbakverket kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss