Risk för gräsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Byggnadsminnet Salvedals skjutshåll återinvigt

Byggnadsminnet Salvedals skjutshåll återinvigt.

Ett av 139 byggnadsminnen, Salvedals skjutshåll, återinvigdes av landshövding Carl Fredrik Graf.

I Östergötland finns 139 byggnadsminnen.

I tisdags återinvigdes ett av dem, Salvedals skjutshåll som ligger mellan Åtvidaberg och Valdemarsvik.

– Ett byggnadsminne berättar om historiska skeenden, om hur samhället över tid förändras. Det är en viktig del av vår kulturhistoria, sa landshövding Carl Fredrik Graf i sitt tal under återinvigningen.

Gården Salvedal i Åtvidabergs kommun finns omnämnd redan 1320. En stadga om allmänna tavernor (gästgiverier) utfärdades 1561 av Erik XIV. Gästgivaren var skyldig att hålla med skjutshästar, mat, dryck, husrum och sängkläder.

Under tisdagen återinvigde landshövding Carl Fredrik Graf Salvedals skjutshåll, ett av 139 byggnadsminnen i länet. Det var Yxnerums hembygdsförening som förvaltar Salvedals skjutshåll som bjudit in. Hembygdsföreningen ordnar varje år många aktiviteter här, som till exempel valborgsmässofirande, midsommarfirande och växtbytardagar.

Landshövding Carl Fredrik Graf tryckte på det stora kulturhistoriska värdet.

I synnerhet kanske i den tidsålder vi i dag lever i, då mycket går fort och fokus är blicken framåt.

– Jag märker att det samtidigt är viktigt för många människor, och även för mig, att förstå vad som hänt under tidigare epoker. Kanske kan det samtidigt lära oss om något av vår nutid, sa landshövding Carl Fredrik Graf i sitt tal.

Det var tre av områdets kulturfastigheter som, efter omfattande renoveringsarbete, nyinvigdes.

Ladugården från 1700-talet, logen uppförd på 1790-talet och källarboden som är daterad till 1558-59. Byggnaderna har nyligen slutbesiktigats efter omfattande underhållsåtgärder som är genomförda i enlighet med ett antikvariskt åtgärdsprogram, och som Länsstyrelsen bidragit med drygt 300 000 kronor till.

Salvedals skjutshåll förklarades av Länsstyrelsen som byggnadsminne redan 2009. Beslutet om byggnadsminne, som syftar till att skydda och bevara byggnader för kommande generationer, omfattar källarboden, ladugården, logen samt samlingslokalen. Länsstyrelsen har också tidigare bidragit ekonomiskt till Salvedals skjutshåll.

Bestämmelserna i byggnadsminnesbeslutet anger att källarboden, ladugården och logen inte får rivas eller flyttas, utvändigt eller i stomme byggas om eller på annat sätt förändras.

Dessa byggnader får inte heller i det inre byggas om eller förändras. Kaffestugans karaktär får inte förändras.

Fakta byggnadsminnen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss