Risk för gräsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fotoutställning speglar

Kungens kopplingar till länet

Skyltar med foton sitter upphängda på ett rött staket utanför lummig slottsträdgård.

Fotoutställningen finns att se längs Slottsträdgården i Linköping. Foto: Clara Jonsson/Länsstyrelsen Östergötland

Under Kungens tid på tronen har det blivit flera besök i Östergötland. Vid jubileumsbesöket i Linköping visas tillbakablickar från dessa besök i form av en fotoutställning.

I år firar H.M. Konungens 50 år på tronen, och det har även gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Med anledning av det besöker kungaparet alla Sveriges län under 2023. Den 25 maj är det dags för jubileumsbesök i Linköping, som bjuder på festlig stämning med flera event och en fotoutställning.

Med totalt 21 bilder speglar utställningen Kungens officiella uppdrag som statschef. 14 av bilderna har Kungliga Hovstaterna låtit ta fram, medan resterande är specifikt kopplade till kungliga besök i Östergötland under de senaste 50 åren.

Fotoutställningen är placerad längs Slottsträdgårdens staket och är öppen för allmänheten. Den finns kvar att se fram till 31 maj.

Program för kungaparets besök 25 maj

Kl. 10.15 – Kortege med häst och vagn längs Storgatan i Linköping

Kortegen startar vid Scandic City och går längs Storgatan upp till Borggården. Publik välkomnas att stå utmed trottoarerna längs Storgatan.

Kl. 10.40 – Publikt firande på yttre Borggården vid Linköpings Slott

Firandet leds av Camilla Smedberg, ceremonimästare på Linköpings universitet. På programmet står bland annat tal av Kungen och landshövdingen, musik av Hemvärnets musikkår och visning av robotarna Spot och Elsa från Linköpings universitet. Det kommer även att vara ytterligare musikunderhållning av Folkungaskolans musikklasser, Joyvoice & Hanna Rydman Körensembler och lokala popartisten Agnes Matsdotter.

Programmet på Borggården kommer att teckentolkas.

Kl. 11.30 – Trädplantering i Slottsträdgården

Kungaparet planterar en parklind. Anders Glassel, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk, berättar om trädplanteringens historiska koppling. Musik framförs av Linköpings studentsångare. Publik välkomnas.

Kl. 12.00 – Slottsträdgården öppen för allmänheten

I närheten finns även en fotoutställning om Kungens tid på tronen och besöken i Östergötland. Det finns möjlighet för barn att håva i dammen i Slottsträdgården tillsammans med Länsstyrelsens kunniga personal. Slottsträdgården är öppen för allmänheten mellan klockan 12.00-13.00 samt 14.00-15.00.

Kl. 13.30 - Markförevisning av helikopter i Kungsträdgården

I Kungsträdgården landar en helikopter. Flottiljchef överste Mats Antonson och personal från Helikopterflottiljen möter kungaparet och berätta om helikoptern och deras verksamhet.

14.25 - Överflygning Gripen

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss