Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Säkerhet i fokus vid ambassadörsbesök från Litauen

Säkerhet, civilt försvar, digitalisering och hållbarhet. Det är några av ämnena som står på agendan när landshövding Carl Fredrik Graf står värd för ett besök av Litauens ambassadör i Sverige.

Den 7 mars besöker Litauens ambassadör Giedrius Čekuolis Östergötland. Förmiddagen inleds i Gamla Linköping och kommer att ha fokus på den politiska säkerhetssituationen ur ett civilförsvarsperspektiv. Medverkar gör Civilförsvarsförbundet Linköping, Östgöta-Tjust Lottakår, Stadsmissionen och Lantbrukarnas riksförbund som alla kommer att informera ambassadören om respektive organisation.

Eftermiddagen fortsätter i Mjärdevi där Linköping Science Park och Norrköpings Science Park gemensamt kommer att berätta om konceptet science park. På programmet står även information från olika företag inom främst digitalisering, hållbarhet och nya material samt diskussion om affärsmöjligheter med Litauen.

– Jag ser fram emot att välkomna ambassadören. Med tanke på den rådande politiska säkerhetssituationen är besöket högaktuellt. Som granne till den ryska exklaven Kaliningrad har folket i Litauen mycket starka åsikter och känslor om kriget i Ukraina. Bland annat har befolkningen samlat in miljontals euro till Ukrainas försvar. Dessutom äger Natos toppmöte rum i Vilnius senare i år, säger Carl Fredrik Graf.

Ackreditering

Media inbjuds att delta vid besöket. Anmäl ditt deltagande till per.ahlin@lansstyrelsen.se alternativt 073-078 57 83 för mer information om tid och plats.

Bakgrund om ambassadören

Giedrius Čekuolis utnämndes till ambassadör i Sverige i april 2019. Han kommer närmast från en tjänstgöring som ambassadör vid utrikesministeriet i Litauen (Ambassador at Large, utrikesministeriet). Innan dess var han ambassadör och ständig representant till FN, OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och andra internationella organisationer i Wien.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss