Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östergötlands hertiginna fyller elva år

Bildkollage med två bilder. Till vänster landshövdingen som håller upp en fotobok och ett telegram. Till höger en bild på Prinsessan Estelle, Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel när de besöker naturum Tåkern.

Foto: Isabelle Lagerblad och Elina Johansson/Länsstyrelsen Östergötland

På torsdag fyller Prinsessan Estelle elva år. Landshövding Carl Fredrik Graf uppmärksammar födelsedagen med ett telegram och en fotobok om hertiginnans besök i länet förra året.

Den 23 februari fyller Prinsessan Estelle elva år. Inför födelsedagen har Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf skickat ett telegram och en fotobok med bilder från den 25 maj 2022 då länets hertiginna tillsammans med sina föräldrar besökte Linköpings slott och Tåkern för att inviga naturums tioårsjubileum.

– Jag hoppas att Prinsessan minns tillbaka på dagen i Östergötland med glädje och att fotoboken ska fungera som inspiration till fler besök i länet. Förutom bilder från slottet och naturum Tåkern innehåller boken även information och tips på sevärdheter i alla kommuner i Prinsessans hertiginnedöme, säger Carl Fredrik Graf.

Även i år får Östergötland kungligt besök just den 25 maj. Då är det Kungen och Drottningen som gästar Linköping för att uppmärksamma Kungens 50 år på tronen samt 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung. Besöket inleds med häst och vagn-kortege i innerstaden och kommer sedan att vara koncentrerat till området runt Linköpings slott.

– Länsstyrelsen ser fram emot att välkomna kungaparet till Östergötland och hoppas att många östgötar vill vara med och fira längs kortegevägen och på yttre borggården under den publika delen av programmet, säger Carl Fredrik Graf.

Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary föddes den 23 februari 2012 som första barn till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Därmed är Prinsessan Estelle den andra i tronföljden efter sin mor.

I samband med konseljen på Kungliga slottet dagen efter födseln meddelade H.M. Konungen Prinsessans namn samt att hon blev hertiginna av Östergötland.

Vid naturum Tåkern finns en 700 meter lång sagostig som bär Prinsessan Estelles namn. Stigen är en gåva från länet som överlämnades av dåvarande landshövdingen Elisabeth Nilsson vid prinsessdopet våren 2012. Stigen invigdes av Prinsessan själv den 17 maj 2014, vilket var Prinsessans första officiella besök i länet. På Linköpings slott finns även en salong som bär Prinsessan Estelles namn. Sedan 2012 finns dessutom en bakelse från Östergötland som tillägnades Prinsessan Estelle efter en konditortävling.

Prinsessan Estelle är den sjätte kungligheten som har Östergötland som sitt hertigdöme. Sedan tidigare finns två hertigar av Östergötland i den Bernadotteska släkten: Oskar II och prins Carl. Tidigare har även Magnus Vasa (son till Gustav Vasa), Johan Vasa (son till Johan III) och Fredrik Adolf (son till Adolf Fredrik) varit hertigar av Östergötland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss