Risk för gräsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets ansökan om jordbrukarstöd öppen

Traktor som plöjer ett fält.

Foto: Scandinav bildbyrå

Den 9 februari öppnade årets ansökan om jordbrukarstöd, den så kallade SAM-ansökan. Sista dag att söka är den 13 april. 2023 är startåret för en helt ny jordbrukspolitik som ska gälla de kommande fem åren.

Jordbrukarstöden är viktiga för Östergötland ur flera aspekter. Lantbruket spelar en viktig roll för att vi ska kunna hantera utmaningar som klimatförändringar och hotad biologisk mångfald. Miljön och klimatet har en tydlig roll i jordbrukspolitiken och flera av stöden är utformade för att stödja miljömålen, exempelvis genom att minska kväveläckage och binda kol i marken. En annan aspekt är jordbrukets ekonomi, för att kunna ha en konkurrenskraftig, motståndskraftig och diversifierad jordbrukssektor som garanterar livsmedelsförsörjningen.

– Det östgötska lantbruket bidrar med många viktiga värden för vårt län. Närodlad mat av god kvalitet, bevarande av natur- och kulturmiljövärden, jobb på landsbygden och mycket mer. Jordbrukarstöden är en stor del i att ge lantbruket fortsatta förutsättningar att leverera de värdena, säger Kristoffer Hellberg, enhetschef för Enheten för jordbrukarstöd.

Nyheter i årets ansökan

Då vi går in i en helt ny period för jordbrukspolitiken är det också en del som är nytt. Bland annat finns det nya ettåriga ersättningar att söka.

  • Ersättningar för fånggröda, (en gröda som sås in i befintlig gröda), och vårbearbetning i nitratkänsliga områden med syfte att minska kväveläckage. Samt odling av mellangröda, (en gröda som sås in mellan två huvudgrödor), för att lagra kol i marken.
  • Ersättning för planering av precisionsjordbruk, för att minska risken för att näringsämnen och växtskyddsmedel ska läcka ut i våra vattendrag.
  • Ersättning för ekologisk produktion. Detta var tidigare två olika ersättningar, en för att ställa om och en för att producera ekologiskt. Från och med i år slås dessa ersättningar ihop till en ettårig ersättning.

En annan nyhet är att det som tidigare kallades tvärvillkor nu heter grundvillkor. De flesta grundvillkoren är oförändrade jämfört med tvärvillkoren. Men det finns en del nyheter att ha koll på.

Grundvillkor (jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns också större möjligheter för lantbrukare att ändra i sin ansökan från 2023. Det beror på att Jordbruksverket och länsstyrelserna regelbundet kommer att använda satellitbilder för att följa upp all jordbruksmark i Sverige, för att se att de uppfyller vissa grundläggande krav för att ge rätt till stöd. Om det vi ser i uppföljningen skiljer sig från de uppgifter som man lämnat i sin ansökan kommer vi att informera lantbrukaren. Denne får då möjlighet att genomföra de åtgärder som behövs för att inte få avdrag på stöden.

Sök senast den 13 april

Årets ansökningsperiod är 9 februari till och med den 13 april. Det går att lämna in sin ansökan även efter den 13 april, men då minskar stödet med 1 procent per dag som ansökan är försenad. Kommer ansökan in efter den 8 maj kan man inte få något stöd.

Jordbrukarstöd

E-tjänsten SAM Internet (jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss