Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östergötland fritt från newcastlesjuka – restriktioner hävda

Vit höna i hönshus.

De restriktioner som Jordbruksverket införde kring en gård i Linköpings kommun i början av november på grund av ett utbrott av newcastlesjuka är sedan den 6 december hävda. För närvarande finns inga konstaterade fall av newcastlesjuka i Sverige.

Det var den 3 november i år som fågelsjukdomen newcastlesjuka konstaterades på en gård med cirka 14 000 värphöns i Linköpings kommun, Östergötlands län.

Det visade provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jordbruksverket införde snabbt restriktioner i området för att undvika smittspridning. Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.

– Virus som orsakar newcastlesjuka hos fjäderfän och andra tama fåglar cirkulerar hos vilda fåglar. För att undvika smittspridning till tamfåglar är det därför alltid viktigt att se till att direkta och indirekta kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar undviks, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

På den smittade gården infördes tillträdesförbud med särskilda restriktioner, som innebär att inga djur eller djurprodukter fick lämna eller komma in till gården. Djuren avlivades och gården sanerades.

– Det är glädjande besked att restriktionerna nu släpps och att man med gemensamma krafter lyckades begränsa smittan till den drabbade gården, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.

Skydds- och övervakningszon kring den smittade gården

Jordbruksverket beslutade att införa en skyddszon med tre kilometers radie kring gården och en övervakningszon med 10 kilometers radie. I en skyddszon gäller bland annat följande restriktioner:

  • Fjäderfä och andra fåglar i fångenskap ska hållas inomhus.
  • Det är förbjudet för obehöriga att gå in i djurstallar med fjäderfä och andra fåglar.
  • Det är förbjudet att transportera levande fåglar (även burfåglar), kläckägg, fågelprodukter eller gödsel.
  • Det är förbjudet att ordna utställningar och andra sammankomster med levande fåglar.
Djurägare som misstänker newcastlesjuka ska kontakta veterinär
Newcastlesjuka är en väldigt smittsam fjäderfäsjukdom som är anmälningspliktig. Kontakta alltid en veterinär om dina djur visar tecken på sjukdom. Alla som håller fjäderfä och andra fåglar uppmanas att vara extra vaksamma på sjukdomstecken.

Aktuellt smittläge för newcastlesjuka (jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur sprids viruset?

Infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar. Virus som orsakar newcastlesjuka hos fjäderfä kan även cirkulera bland vilda fåglar, och vissa virustyper förknippas särskilt med utbrott av duvpest med kraftigt ökad dödlighet hos vilda duvor som följd.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss