Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Östergötland har fått en ny landskapsmåltid

Östergötlands landskapsmåltid intogs tidigare i år i Gamla Linköping med glas och på glastallrikar från Reijmyre Glasbruk. Från vänster: Maria Pettersson, Marcus Andersson, Mia Bremer, Daniel Blomqvist, Louise Ridderström, Peo Jonsson, Victoria Kahnborg‐Edoff, Andreas Johnsson, Mikaela Andersson, Thomas Gustafsson.
Potatis, Vätternkräftor, rotsaker, viltkött och rabarber. Det är några av råvarorna i Östergötlands nya landskapsmåltid.
Initiativet Sveriges nya landskapsmåltider har som ambition att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige. Varje län har fått bidra med en egen landskapsmeny som ska ackompanjeras med dryck och dukning med koppling till landskapet. Alla Sveriges landskapsmåltider kommer att presenteras vid Måltidens dag på Skansen den 20 oktober
I Östergötland har landskapsmåltiden tagits fram i samarbete mellan Östgötamat, Länsstyrelsen Östergötland, Vreta Kluster och Svenska Kockars Förening. Rätterna skapades genom en workshop där ett tiotal kockar från länet identifierade råvaror som speglar Östergötlands särprägel.
Förrätten består av bland annat potatis och Vätternkräftor. Potatisen presenteras i olika konsistenser och tillagningsmetoder, där både skal och potatis används tillsammans med en smakrik kräftbuljong.
Tanken med varmrätten är att bonden och skogen möts i flera rätter. Serveringsfaten skickas runt bordet och ger gästen en unik smakupplevelse där nytänkande och tradition möts.
Efterrätten är en färskost smaksatt med fläder och en rabarberkompott från Ombergs odlingar, toppad med ett kryddstarkt flarn med anor från Heliga Birgittas tid.
Östergötlands landskapsmåltid

Förrätt: Potatis som drottning
En förrätt med potatisen som huvudråvara och drottning på tallriken. Till detta serveras en koncentrerad kräftbuljong som komplement och smaksättning. För vegetariskt/veganalternativ erbjuds en liknande buljong som till utseendet påminner mycket om kräftbuljongen. En god, vacker och hållbar förrätt med östgötska råvaror som potatis, kräftor, gurka, rapsolja och smör i fokus.

Varmrätt: Bonden och skogen
Östergötlands landskap bjuder både på stora vidder av slätt och böljande landskap med stora skogar. Slätten symboliserar bonden och lantbruket i menyn och den viltrika skogen ett skafferi av olika växter och djur. Projektgruppen har tagit fram en rad recept där allt protein samt såser sker i form av ”sharing”, det vill säga att serveringsfaten skickas runt bordet:
- Rotsaksterrine
- Smörstekta kantareller
- Bakad rödbeta
- Syrad gul morot
- Svampbuljong med nypon
- Vreta gulärtskräm
- Korv
- Dovhjortssadel
- Viltsky med nypon
- Ärtkotte

Dessert: Färskostmousse smaksatt med fläder, rabarber och kryddhavreflarn med anor från heliga Birgitta
I desserten lyfts de vackra rabarberodlingarna vid Ombergs fot i kombination med heliga Birgittas pepparkaka.