Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Solkanontornet invigs som byggnadsminne

Exteriörbild av solkanontornet.

Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Sedan i maj skyddas Solkanontornet i Åtvidabergs kommun som byggnadsminne. Lördagen den 22 oktober sker den officiella invigningen av det unika landmärket.

Solkanontornet i Åtvidaberg är en byggnad med ett högt kulturhistoriskt värde som blev byggnadsminne enligt kulturmiljölagen genom Länsstyrelsens beslut tidigare i år. Den 22 oktober klockan 11.00 kommer det att ske en invigningsceremoni med tal, överlämnande och uppsättning av byggnadsminnesplakett och salutskjutning.

Vid invigningen medverkar företrädare från Åtvidabergs kommun och Solkanonklubben samt landshövding Carl Fredrik Graf, länsråd Ann Holmlid och länsantikvarie Patrick Björklund från Länsstyrelsen Östergötland.

Pressinbjudan

Tid och plats: Solkanontornet, 22 oktober klockan 11.00–12.30

Media välkomnas att medverka vid invigningen.

Solkanontornet är byggt 1853 och utgör ett välbevarat byggnadsverk med en mycket speciell funktion och ett särpräglat utförande. Tillsammans med den tekniska utrustningen för salutskjutning, som till sin konstruktion och utformning är ytterst sällsynt, berättar tornet om ett av de speciella byggnadsverk som kan knytas till 1800-talets svenska herrgårdar och deras påkostade parkmiljöer.

Ur nationellt perspektiv har Solkanontornet ett högt kulturhistoriskt värde då det anses vara det enda bevarade med en fungerande och driftsatt solkanon.

Sedan 1980-talet ansvarar Solkanonklubben i Åtvidaberg för salutskjutning och visningsverksamhet av byggnaden. Klubben ombesörjer att en middagssalut från Solkanonen klockan 13.00 fyras av varje dag under sommarsäsongen och är ett uppskattat besöksmål.

Byggnadsminnesförklaring av Solkanontornet Länk till annan webbplats.

Kontakt