Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är Östergötlands röster kontrollräknade

Personer står i kö till valbås. Händer med röstkort är i fokus.

Länsstyrelsen Östergötland är nu klar med den slutliga rösträkningen av valen till riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Därmed har ett slutligt valresultat för länet fastställts.

På torsdagen blev Länsstyrelsen Östergötland klar med rösterna till regionfullmäktige som var sist ut att räknas av de tre valen. Det innebär att Länsstyrelsen har kontrollräknat alla röster och räknat personkryss för första gången. Länsstyrelsen har även utsett ledamöter och ersättare till region- och kommunfullmäktige.

– Cirka 60 personer har arbetat med att kontrollräkna Östergötlands röster. De som har deltagit i arbetet har bidragit till att genomföra ytterligare ett rättssäkert val och i förlängningen upprätthålla det demokratiska systemet, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Den slutliga rösträkningen visar att valdeltagandet i Östergötland landade på 85,32 procent i riksdagsvalet vilket är högre än riket (84,21 procent), men lägre än 2018 då 88,16 procent av östgötarna röstade.

När det är val ansvarar Länsstyrelsen bland annat för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt, utfärda nya röstkort och rapportera röstresultat till Valmyndigheten. Nästa allmänna val är valet till Europaparlamentet år 2024. Då ansvarar Länsstyrelsen tillsammans med Valmyndigheten bland annat för att administrera röstlängden för alla röstberättigade i valet.

Se valresultat, mandatfördelning, invalda ledamöter och ersättare på Val.se Länk till annan webbplats.

Kontakt