Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krisberedskapsveckan fokuserar på mat vid kris

Skafferi

Mellan 26 september och 2 oktober är det årets krisberedskapsvecka. Veckan är en nationell informationskampanj, som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som leder kampanjen och syftet med Krisberedskapsveckan är att öka människors beredskap inför samhällskriser och ytterst krig. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap, därför har MSB valt att belysa vikten av mat under årets krisberedskapsvecka.

– Mat och vatten är livsnödvändigheter som vi vanligtvis tar för givet och räknar med att ha tillgång till i vår vardag. Vid en kris kan däremot sådant som vi tar för givet upphöra att fungera, exempelvis kan vatten sluta rinna ur kranen, mobilnätet slås ut och matbutiker stängas. I ett sådant läge behöver alla vara förberedda, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar. MSB ser att människor med intresse och lätthet tar till sig tips om ett extra matförråd hemma.

– Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Genom att ha tillräckligt med mat hemma i skafferiet stärker du din hemberedskap, säger Carl Fredrik Graf.

Ökat intresse för hemberedskap

Det är inte bara intresset för matförråd som ökar, MSB ser ett markant ökat intresse och engagemang för hur man som privatperson kan förbereda sig inför samhällskriser. Inte minst är intresset stort för frågor om hemberedskap.

– Det gläder mig att se att fler ser över sin hemberedskap för att vara beredd inför samhällskriser. Vi på Länsstyrelsen, tillsammans med länets kommuner och andra aktörer i Östergötland, har ett stort ansvar för samhällets beredskap. Men, ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Vi har dragit många lärdomar av pandemin och förstått vikten av att hjälpas åt, tillsammans är vi starka, säger Carl Fredrik Graf.

På msb.se finns det mer information om krismat och checklistor för hemberedskap.

Förbered dig för kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Hemberedskap - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Kontakt