Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu räknas rösterna till kommun- och regionfullmäktige

Exteriörbild av Länsstyrelsen Östergötlands kontorsbyggnad.

Dagen efter valet inledde länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. På fredagen blev Länsstyrelsen Östergötland klara med riksdagsvalet och har nu påbörjat arbetet med rösterna till kommunfullmäktige.

I Länsstyrelsen Östergötlands lokaler i Linköping pågår sedan måndagen den 12 september ett febrilt arbete med att kontrollräkna rösterna i valet till riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Cirka 60 personer har rekryterats och utbildats för att räkna länets röster. Under sammanräkningen arbetar bland annat rösträknare, kontrollanter och registrerare.

Sent i fredags eftermiddag blev Länsstyrelsen klara med rösterna till riksdagen och därmed kunde ett slutligt valresultat för Östergötlands län fastställas. På lördagskvällen kunde sedan Valmyndigheten fastställa det slutliga valresultatet för riksdagen.

– Vid den slutliga rösträkningen kontrollräknar Länsstyrelsen alla röster. Det innebär att vi räknar alla länets röster på nytt och räknar personkryss för första gången. Vi granskar ogiltiga röster, fördelar röster på olika valsedelstyper och räknar personröster. Vi registrerar det slutliga resultatet så att allmänheten kan ta del av det på valmyndighetens webbplats som uppdateras och korrigeras löpande, säger Rebecka Djerfsten, valansvarig på Länsstyrelsen Östergötland.

Redan på torsdagen påbörjade Länsstyrelsens rösträknare arbetet med den slutliga rösträkningen av kommunvalet. När det är klart återstår rösterna till regionfullmäktige. Rösträkningen i de tre valen beräknas vara klar inom två till tre veckor efter valdagen. När resultatet är klart utser Länsstyrelsen ledamöter och ersättare till region- och kommunfullmäktige.

– Den som deltar i arbetet med valen bidrar till att genomföra ett rättssäkert val och i förlängningen upprätthålla det demokratiska systemet. Det är ett engagerande, intensivt och roligt arbete. Arbetet som rösträknare är ett administrativt uppdrag, inte ett politiskt, säger Rebecka Djerfsten.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss