Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förökning av varg i Långbogenreviret

Bild på en ung varg som går på en grusväg.

Vargvalpen fotades av en av Länsstyrelsens inventeringskameror. Under hösten börjar valparna allt mer likna föräldradjuren och när vintern kommer är det svårt även för ett tränat öga att skilja årets valpar från vuxna individer.

Länsstyrelsen Östergötland kan konstatera att det har fötts minst en valp i vargreviret Långbogen i år. Detta efter att en vargvalp har fotats av en inventeringskamera i reviret. Hur många valpar som fötts går inte att säga i dagsläget.

– Länsstyrelsens viltkameror har i år visat att det finns minst en valp i reviret. Det betyder att en valp har dokumenterats, men det är möjligt att det finns fler valpar i området, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Vargvalpar föds en gång om året och alltid på våren. I Östergötlands enda vargrevir Långbogen, som ligger mellan Borensberg och Finspång, har det fötts valpar en gång om året sedan våren 2019.

Vargen lever i familjegrupper med tik, hane och deras valpar, ofta kallad flock. En kull med valpar består oftast av två till åtta individer. När valparna är vuxna flyttar de från reviret. En ung varg har ett tufft liv, men några överlever och bildar nya vargpar.

Mellan den 1 oktober och 30 mars inventeras stora rovdjur i hela Sverige. I Östergötland handlar det om varg och lo. Under den perioden tittar fältpersonal på spår (tassavtryck, spillning, avföring, blod, slagna byten) i snö, spillning på barmark och kort från viltkameror. Resultaten utgör grund för förvaltning av arterna, vilket bland annat leder till underlag för skadeförebyggande åtgärder och licensjakt.

Hjälp till att inventera

Om du ser ett rovdjur, spår, foto eller spillning kan du hjälpa till genom att rapportera via Skandobs hemsida Länk till annan webbplats. eller med hjälp av appen Skandobs Touch. På Skandobs kan du också se vad andra rapporterat. Det går även att ringa eller mejla till ostergotland@lansstyrelsen.se

Tips vid rapportering:

  • Ta ett foto där också en storleksreferens finns med på bilden (till exempel husnyckel eller snusdosa).
  • Notera var du befinner dig så du kan hitta tillbaka till spåret.
  • Rapportera snabbt innan spåren försvinner.
  • Rapportera in bilder från webbkameror.

Kontakt