Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östgötar får pris på slottet

Exteriörbild av Linköpings slott från den yttre borggården.

Inför Östgötadagarna uppmärksammas årets Östgötadagsbakverk, konsthantverkare och landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott.

Den 31 augusti uppmärksammas årets Östgötadagsbakverk, konsthantverkare och landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott.

Den första helgen i september arrangeras varje år Östgötadagarna. Närmare 200 företag och föreningar, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker och hembygdsgårdar, deltar och lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden.

Inför evenemanget delas det ut diplom till årets Östgötadagsbakverk, årets konsthantverkare och årets landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott. Prisutdelare är landshövding Carl Fredrik Graf, regionråd Eva Andersson och regionråd Julie Tran. Region Östergötland ligger bakom evenemanget och sponsrar med stipendierna som delas ut.

Media inbjuds att delta vid diplomutdelningen.

Tid och plats: onsdag 31 augusti klockan 14.00 på Linköpings slott.

Årets pristagare med motiveringar

Årets landsbygdsstipendiat

Där vägen slutar och havet börjar ligger idyllen Arkösund vars skärgård tillhör Östergötlands vackraste och mest omväxlande kustområde. Här finns badklippor, sandstränder, camping, restauranger och hotell med god mat och dryck och levande musik. Här finns gästhamnar och all den service som båtlivet behöver som båtvarv, båtmack och affär. Där finns också den mycket drivande intresseföreningen Arkösunds intresseförening som på ett aktivt sätt har främjat besöksnäring och turism så det gynnar både fast boende och besökare i Arkösund med omnejd. Därför tilldelas de priset som årets landsbygdsstipendiat 2022.

Årets konsthantverkare

Region Östergötland instiftar ett nytt stipendium till årets konsthantverkare i Östergötland. Vi har utvecklat uppdraget till något bredare och mera intressant eftersom vi får fram en konsthantverkares hela konstnärskap, inte bara ett enstaka föremål som tidigare. Denna första gång tilldelas Jack Jakobsson vid Ledbergs krukmakeri priset på 15 000 kronor.

Juryns motivering: ”Jack Jakobsson tillverkar bruksföremål med lång erfarenhet i en klassisk lergodstradition. Inspirationskällan är det dukade bordet med god mat, form och gestaltning. Hans generositet visar sig då hans dörr alltid står öppen och välkomnande till krukmakeriet vid vägkorset i Ledberg.”

Pristagaren får möjlighet att ställa ut i ett av Hemslöjdens skyltfönster i Linköping under september månad. Utställningen startar första helgen i september som även sammanfaller med Hemslöjdens dag.

Årets Östgötadagsbakverk

Årets Östgötadagsbakverk är en ”Prasselkaka” med citron och maräng. Bakverket är gjort av Lina Lundqvist på Rodga Säteri. Fräsch som en morgon i september är årets östgötakaka, som tar med sig sommarens smaker och färger in i den prasslande hösten. Östgötadagsbakverket kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Kontakt