Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Arkö båk invigs som byggnadsminne

Bildkollage av två bilder, en på båken från nära håll och en från sjön.

Foto: Patrick Björklund/Länsstyrelsen Östergötland

Sedan i december skyddas Arkö som byggnadsminne. På torsdag den 25 augusti sker den officiella invigningen av det välbevarade sjömärket.

Arkö båk blev byggnadsminne enligt kulturmiljölagen genom Länsstyrelsens beslut den 8 december 2021. Den 25 augusti invigs båken som byggnadsminne av representanter från Länsstyrelsen Östergötland och föreningen Arkö Båks Vänner.

Vid invigningen medverkar Ann Holmlid, länsråd, och Patrick Björklund, länsantikvarie, på Länsstyrelsen Östergötland samt Ewa Wahren och Anders Ek, ordförande respektive vice ordförande i föreningen Arkö Båks Vänner.

Ackreditering

Media välkomnas att medverka vid invigningen. Anmäl ditt deltagande till per.ahlin@lansstyrelsen.se senast onsdag förmiddag den 24 augusti.

Tid och plats: Arkö båk på Arkö. Båtresa från hamnen i Arkösund cirka 9.30 till Arkö allmänna brygga och vandring cirka 15 minuter. Återresa 11.30 från Arkö.

Fakta om Arkö båk

Arkö båk står som en symbol för den östgötska skärgårdseglingen och berättar både om äldre tiders sjöfart och om krigshistoria. Båken, som är rest på Österängsberget på Arkö på Vikbolandet, uppfördes på 1800-talet för att underlätta navigeringen inomskärs till Norrköping och för sjöfarten utomskärs. Under krigstid har den också använts för bevakning av farleden och då fungerat som en signalstation. Den står än idag som ett viktigt landmärke och vägleder dagens fritidsseglare.

Båken ägs av föreningen Arkö Båks Vänner, som bildades 2005 för att säkra byggnadens framtid. Det var föreningen som väckte frågan om byggnadsminnesförklaring.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss