Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Myndighetsgemensam vägledning ska skydda barn och unga från hedersrelaterad brottlighet

En ung person står mot en röd vägg med en pratbubbla i papp i händerna. Text i pratbubblan: Viste du att många barn och unga i Sverige inte får välja vem de vill gifta sig med?

Flera myndigheter tagit fram en gemensam vägledning och kampanj för att förhindra att barn och unga förs utomlands för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning.

För att förhindra att barn och unga förs utomlands för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning har flera myndigheter tagit fram en gemensam vägledning. Vägledningen riktar sig till yrkesverksamma inom socialtjänst, skola, polis och hälso- och sjukvård.

– Dessa yrkesgrupper har ett stort ansvar för att förebygga och motverka hedersrelaterad brottslighet och säkerställa att den som blir utsatt uppmärksammas och får samhällets stöd, säger Pernilla Martinson, sakkunnig vid Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

För att förhindra att barn och unga utsätts för hedersrelaterad brottslighet skärptes lagstiftningen den 1 juli 2020. Det handlar om barnäktenskapsbrott, utreseförbud och en ny straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Barnäktenskapsbrott innebär att vuxna inte får förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Det är ett allvarligt brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Det är också brottsligt att gifta sig med ett barn. Det finns numera även en möjlighet att utfärda utreseförbud för att förhindra att ett barn förs utomlands för att exempelvis giftas bort.

Vägledningen, som tagits fram på uppdrag av regeringen, tar sin utgångspunkt i den utsatthet som drabbar barn, unga och vuxna som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Förhoppningen är att vägledningen leder till en kunskapshöjning och blir ett konkret stöd för att förhindra att personer förs utomlands för att utsättas för olika typer av hedersrelaterad brottslighet.

– Vi är stolta över att tillsammans ha producerat den här gemensamma vägledningen. Det är ett historiskt arbete och vi hoppas och tror att den ska göra skillnad för alla de barn och unga som riskerar att utsättas för olika former av hedersrelaterat våld och förtryck, säger Pernilla Martinson.

Vägledningen lanseras idag, 2 juni, på en fysisk och digital spridningskonferens Länk till annan webbplats. och finns publicerad på hedersförtryck.se:

Vägledning vid hedersrelaterad brottslighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veckan därpå inleds en fyra veckor lång nationell kampanj för att informera om den stärkta lagstiftningen. Informationen kommer att synas på 11 språk i en mängd kanaler; i sociala medier, radio, på utvalda webbplatser, på storbildstavlor i hela landet och i kollektivtrafiken i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vägledningen och kampanjen har tagits fram i samarbete med Barnafrid vid Linköpings universitet, Brottsoffermyndigheten, Polismyndigheten, Skolverket, Socialstyrelsen och Åklagarmyndigheten.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss