Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Demokrati i fokus när talmannen besöker Östergötland

Porträttbild på talman Andreas Norlén ståendes i riksdagen.

Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag

Den 15 maj står landshövding Carl Fredrik Graf värd för ett besök av riksdagens talman Andreas Norlén. På programmet står två olika besök för att uppmärksamma demokratins 100 år i Sverige.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Detta har uppmärksammats med ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige högtidlighålls på olika sätt. Som en del i jubileet besöker riksdagens talman Andreas Norlén Östergötland söndagen den 15 maj.

– År 2020 skrev Länsstyrelsen Östergötland på ”Deklaration för en stark demokrati” som innebär att vi har åtagit oss att genomföra ett antal åtgärder för att stärka och utveckla demokratin och det demokratiska samtalet. Demokrati, mänskliga rättigheter och respekt för alla människor tas lätt för givet, men händelser i både vår omvärld och närhet har visat att så inte är fallet. Därför känns det extra bra att återigen få chansen att uppmärksamma demokratijubileet. Talmannens besök är mer angeläget än någonsin, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Besöket inleds på Östergötlands museum i Linköping som samma helg återöppnar efter att ha haft stängt för renovering under tre års tid. Där kommer talmannen att inviga vandringsutställningen Fira demokratin som har varit på turné i Sverige sedan 2019.

Därefter väntar ett besök på Norrköpings stadsbibliotek i talmannens egen hemstad. Biblioteket har blivit omnämnt som en av ”demokratins byggnader” och fått ett demokratiutvecklingsuppdrag av kultur- och fritidsnämnden via kommunstyrelsen i Norrköping. Uppdraget innebär övergripande att fler invånare i Norrköpings kommun ska rösta i årets val.

Program

Söndag 15 maj

14.00-14.45: Tal och information om demokratijubileet samt invigning av utställningen Fira demokratin på Östergötlands museum i Linköping (Wallenbergssalen).

15.45-16.30: Besök hos Norrköpings stadsbibliotek som har blivit omnämnt som en av ”demokratins byggnader” och fått ett demokratiutvecklingsuppdrag av kultur- och fritidsnämnden via kommunstyrelsen i Norrköping. Besöket kommer att innehålla en rundtur i biblioteket och samtal mellan talmannen, landshövdingen, bibliotekschef Anna-Lena Grusell, enhetschef Ola Gustafsson och kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler om bibliotekens roll i det demokratiska samhället.

Ackreditering

Media är välkomna på samtliga programpunkter. Anmäl ditt deltagande till hanna.leinonen@lansstyrelsen.se senast fredag 13 maj klockan 16.00.

Kontakt

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss