Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De representerar länet vid kungamiddagen

Uppdukade bord på kungliga slottet.

Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se.

Hanna Andersson och Melinda Jacobs är Östergötlands representanter på årets upplaga av Sverigemiddagen.

Sedan 2013 arrangerar kungafamiljen varje år den så kallade Sverigemiddagen för att uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. På middagen deltar representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från alla Sveriges län samt landshövdingar. Det är landshövdingen i varje län som skickar in förslag på personer att bjuda in till Sverigemiddagen. Sedan väljer Kungen ut vilka som ska bjudas in.

Till årets middag, som äger rum den 29 april, kommer intensivvårdssjuksköterskan Hanna Andersson och familjehemsföräldern Melinda Jacobs att delta tillsammans med respektive och landshövding Carl Fredrik Graf.

– Det är roligt att få representera Östergötland tillsammans med två framträdande representanter för länet i funktioner som är av stor betydelse för samhället, säger Carl Fredrik Graf.

Hanna Andersson, intensivvårdssjuksköterska

Hanna Andersson är en erfaren intensivvårdssköterska som under hela pandemin arbetat intensivt med intensivvårdskrävande covidpatienter på Universitetssjukhuset i Linköping.

Utöver sin kliniska tjänst har Hanna utarbetat och genomfört utbildningar för flera olika yrkeskategorier; läkare, operationspersonal och andra medarbetare för att de ska på ett patientsäkert sätt kunna vårda covidpatienter inom intensivvården. Under loppet av två veckor hade 400 medarbetare lärts upp, något som under normala förhållanden tar betydligt längre tid.

Vid H.K.H. Prins Carl Philips besök i länet i år med anledning av pandemin delade hon och kollegorna sina erfarenheter av det krävande och kvalificerade arbetet under pandemin på ett engagerat och ytterst förtjänstfullt sätt.

Hanna Andersson är en ypperlig representant för intensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping, men även för intensivvårdssköterskorna i Sverige.

Melinda Jacobs, författare, familjehemsförälder, opinionsbildare

Melinda Jacobs har vigt hela sitt vuxna liv åt att hjälpa utsatta barn och har varit familjehem sedan 21 års ålder. Ett av barnen var Esmeralda, också kallad Lilla hjärtat, vars öde blev en riksnyhet som skakade om hela Sverige. Esmeralda togs från familjen efter tre år för att åter placeras hos de biologiska föräldrarna. Efter Esmeraldas brutala död växte en outtröttlig kamp fram hos Melinda. En kamp som nu resulterat i att regeringen beslutat skärpa lagen på fem punkter för att säkerställa principen om barns bästa när vård enligt LVU upphör, den så kallade lex Lilla Hjärtat.

Melinda Jacobs har uppmärksammats både regionalt och nationellt för sina insatser. Hon blev utsedd till Årets Östgöte 2020 och utsågs av Expressen till Årets Kvinna 2021 för sin kamp för utsatta barns rättigheter.

Tillsammans med Minna Tunberger har Melinda Jacobs gett ut boken Hon hette Esmeralda – berättelsen om Lilla hjärtat 2021.

Kontakt