Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inventeringen klar: 74 000 boendeplatser i Sveriges län

Länsstyrelserna

Drygt 74 000 tillfälliga boendeplatser som Migrationsverket kan använda utifrån behov. Det blev resultatet av länsstyrelsernas inventering av boendeplatser för att ordna tak över huvudet åt människor som flytt Ukraina och andra länder.

Länsstyrelserna överlämnade tidigare idag resultatet av inventeringen till Migrationsverket som gjorts på uppdrag av regeringen. Inventeringen innehåller en lista med lägenheter, skolor, idrottshallar, campingplatser, stugbyar, semesteranläggningar, vandrarhem, modulboenden och lagerlokaler. Dessa kan nu Migrationsverket – utifrån behov – använda som tillfälliga boendeplatser för människor som är i behov av skydd. Listan innehåller även mark som kan användas för att exempelvis ställa upp tillfälliga boenden på.

– Sveriges kommuner, regioner, myndigheter, privat sektor och civilsamhället har gjort ett både snabbt och gediget arbete med att finkamma Sverige på möjliga boendeplatser. Resultatet är ett styrkebesked från hela samhället, säger Abigail Choate, operativ chef för länsstyrelsernas nationella samordningskansli och försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Stockholm.

Boendeplatserna redovisas utifrån om de passar att användas under en kortare tid (63 procent) eller är lämpliga att bo i upp till ett år (37 procent). De är även uppdelade per län och kommun.

Av de 74 042 platserna finns 2 187 i Östergötlands län.

Inventeringen beskriver också när de olika boendeplatserna kan börja användas, hur snabbt de kan ställas i ordning och hur länge Migrationsverket kan använda dem. Av det totala antalet platser kan 28 procent börja användas från och med nästa vecka (vecka 13).

– Jag vill understryka att det är just en inventering som länsstyrelserna har sammanställt. I nuläget går det inte att svara på om alla platserna kommer att behöva användas. Det är Migrationsverket som bestämmer när och hur många av dessa boendeplatser som de behöver, och då tar kontakt med berörd aktör, säger Abigail Choate.

De platser som fanns med i länsstyrelsernas tidigare inventering omfattas i viss utsträckning även av denna inventering.

Inventerade boendeplatser uppdelat per län och kommun (pdf) Pdf, 223 kB.

Boendeplatser nationellt uppdelat per regi

  • Kommun: 53 procent
  • Stat: 1 procent
  • Region: 6 procent
  • Privat*: 37 procent
  • Annan (främst civilsamhället): 3 procent.

* Med privat regi menas boendelösningar som tillhandahålls av företag, bolag etcetera. Privatpersoners bostäder har inte inventerats.

Kontakt

Jonas Johansson

Kommunikationschef

Nationella samordningskansliet

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss