Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Geodomen på turné med klimatet i fokus

Interiörbild på den så kallade Geodomen, vilket är en uppblåsbar domteater. På bilden ligger några barn på golvet och tittar på en film på domen.

Foto: Visualiseringscenter C

Den 28 mars till 8 april besöker den så kallade Geodomen fyra kommuner i Östergötland för att lyfta klimatförändringarna och hur de påverkar oss både i ett globalt och regionalt perspektiv.

Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att samordna det regionala arbetet för minskad klimatpåverkan och arbetet för en anpassning till ett förändrat klimat. Ökad kunskap är viktigt för att klimatarbetet ska få genomslag. Som ett led i detta samarbetar Länsstyrelsen Östergötland, SMHI och länets kommuner kring besök av Geodomen från Norrköpings Visualiseringscenter C.

Geodomen har en visualiseringsteknik som är framtagen för att vi på ett enklare sätt ska kunna ta till oss och förstå komplexa frågor och samband, såsom klimatförändringarna. Med Geodomen får kommunerna tillgång till en mobil och uppblåsbar domteater, där tjänstepersoner och skolelever får en interaktiv upplevelse om klimatet och hur det påverkas av vårt sätt att förbruka resurserna.

– Tanken är att den kunskap de får med sig ska engagera och bidra till att både klimatomställningen och klimatanpassningen får större genomslag med fler åtgärder i länet, säger Sara Spjuth, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Östergötland.

Den 28 mars till och med 8 april turnerar Geodomen runt i länet. Programmet som visas lyfter klimatförändringarna och hur de påverkar oss både i ett globalt och regionalt perspektiv.

Media är välkomna att besöka Geodomen under turnén. Hör av er till kontaktpersonerna på respektive kommun eller Länsstyrelsen.

Turnéplan för Geodomen

Måndag 28 mars: Mjölby - Dackeskolan, Ann-Christin Nilsson Cedermo, 010-234 57 58

Torsdag 31 mars: Åtvidaberg - Teknik College, Klara Werner, 0120-831 91

Onsdag 6 april: Motala - Motala Sporthall, Johanna Landén, 0141-22 26 93

Fredag 8 april: Finspång - Bergska skolans idrottshall, Madeléne Lundén, 0122-850 14

Kontakt