Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östergötland redo att ta emot ukrainska flyktingar

Logotyp för Samverkan Östergötland.

Flyktingfrågan hanteras inom ramen för Samverkan Östergötland som består av myndigheter, kommuner och andra organisationer i Östergötlands län.

Med kort framförhållning rapporterade Östergötlands kommuner in att det finns minst tusen bostadsplatser för människor som flyr kriget i Ukraina. 400 av platserna står redan klara.

Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser och har därför tagit hjälp av länsstyrelserna. Orsaken är den snabba ökningen av personer från Ukraina som nu söker sig till Sverige. Enligt en begäran behövs omedelbart 3 000 nya platser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt.

På torsdagen fick Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag att inventera akutboenden i länets kommuner. Några timmar senare hade kommunerna i Östergötland rapporterat in att det finns minst tusen platser som inom kort kommer att kunna användas som boendeplatser för ukrainska flyktingar. 400 av platserna står redan klara för omgående inflyttning.

– En stor eloge till alla kommuner i Östergötland som med kort varsel kunde lämna besked om tillfälliga boendeplatser. Det här visar att alla har dragit stora lärdomar från flyktingkrisen 2015 och påbörjat arbetet med inventering redan när man förstått omvärldssituationen, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

De tillfälliga boendena som kommunerna har erbjudit handlar exempelvis om gymnastiksalar, tomma lokaler, outnyttjade lägenheter, kommunala boenden, elevhem, hotell, campingar och turistbostäder. Sedan kriget i Ukraina bröt ut är det även många privatpersoner och civilsamhällesaktörer som har kontaktat Länsstyrelsen med erbjudanden om tillfälliga boendeplatser. Länsstyrelsen hanterar dock inte dessa frågor utan hänvisar till respektive kommun.

– Länsstyrelsen välkomnar engagemanget och ser det som mycket positivt att Östergötland har möjlighet att bidra och leverera så pass många boendeplatser med kort varsel. Det är viktigt nu när vi står inför att ta hand om människor som flytt kriget i deras hemland. Det är fortfarande osäkert när och hur de kommer hit, men vi vet sedan flyktingkrisen 2015 att samhället måste vara uthålligt och kunna hjälpa människor under en längre tid, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Tillfälliga boendeplatser i Östergötland

Boxholm: 15

Finspång: 20

Kinda: 10

Linköping: 300

Mjölby: 141

Motala: Ej rapporterat

Norrköping: 116

Söderköping: 32

Vadstena: 15

Valdemarsvik: 111

Ydre: 130

Åtvidaberg: 107

Ödeshög: 100

Totalt Östergötland: 1 097

Fotnot: Siffrorna ovan är från kommunernas första rapport. Frågan hanteras kontinuerligt och är prioriterad vilket innebär att antalet boendeplatser kan förändras med kort varsel.

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss