Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Östergötlands hertiginna fyller tio år

Bilden föreställer Prinsessan Estelle. Hon står inne på ett slott med armarna i kors. Hon ler och tittar in i kameran.

Foto: Kate Gabor, Kungl. Hovstaterna

På onsdag fyller Prinsessan Estelle tio år och Östergötland firar därmed också jubileum som stolt hertiginnedöme. Landshövding Carl Fredrik Graf uppmärksammar födelsedagen med ett telegram och en önskan om att bjuda in Prinsessan att besöka länet.

Den 23 februari fyller Prinsessan Estelle tio år. Inför födelsedagen har Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf skickat ett telegram där hertiginnan gratuleras och bjuds in till Östergötland.

”På Länsstyrelsen Östergötlands vägnar vill jag framföra mina varmaste gratulationer och lyckönskningar inför Prinsessans tionde födelsedag. Det är en ära för oss i Östergötland att få ha Prinsessan som vår hertiginna och vi är mycket stolta över det. Eftersom Prinsessan fyller tio år i år tycker jag det skulle vara extra roligt med ett besök i Östergötland längre fram. Vi tror att ett återseende av Naturum Tåkern skulle kunna vara av största intresse”, skriver landshövdingen i telegrammet.

Tidigare har Prinsessan fått berlocker till ett armband som gjordes av den östgötska guldsmeden och konstnären Margareth Sandström inför Prinsessans ettårsdag. Berlockerna har föreställt landskapssymbolerna svan, gädda, kantkremla, vattenstjärna, läderbagge och ask. Själva armbandet länkas samman av en blåklint – Östergötlands landskapsblomma.

Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary föddes den 23 februari 2012 som första barn till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Därmed är Prinsessan Estelle den andra i tronföljden efter sin mor.

I samband med konseljen på Kungliga slottet dagen efter födseln meddelade H.M. Konungen Prinsessans namn samt att hon blev hertiginna av Östergötland.

Vid naturum Tåkern, som också firar tio år i år, finns en 700 meter lång sagostig som bär Prinsessan Estelles namn. Stigen är en gåva från länet som överlämnades av dåvarande landshövdingen Elisabeth Nilsson vid prinsessdopet våren 2012. Stigen invigdes av Prinsessan själv den 17 maj 2014, vilket var Prinsessans första officiella besök i länet. På Linköpings slott finns även en salong som bär Prinsessan Estelles namn. Sedan 2012 finns dessutom en bakelse från Östergötland som tillägnades Prinsessan Estelle efter en konditortävling.

Prinsessan Estelle är den sjätte kungligheten som har Östergötland som sitt hertigdöme. Sedan tidigare finns två hertigar av Östergötland i den Bernadotteska släkten: Oskar II och prins Carl. Tidigare har även Magnus Vasa (son till Gustav Vasa), Johan Vasa (son till Johan III) och Fredrik Adolf (son till Adolf Fredrik) varit hertigar av Östergötland.

Kontakt