Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturum Tåkern öppnar för säsongen

Bilden föreställer siluetten av en fågelskådare som står i ett fågeltorn och tittar ut över en sjö med en kikare.

Foto: Scandinav bildbyrå

Inför sportlovet öppnar naturum Tåkern för säsongen. Mellan 17 och 27 februari kommer besökarna bland annat kunna bygga insektshotell, spåra djur, träffa Tåkerntrollet och gå på guidningar.

Torsdagen den 17 februari öppnar naturum Tåkern för säsongen och har därefter öppet resten av året. Fram till den 27 februari är det öppet varje dag. Därefter kommer det att vara öppet torsdagar till söndagar under lågsäsongen och dagligen under högsäsongen mellan april och augusti.

Redan nu i februari börjar det ske saker i naturen vid Tåkern. Gässen har återvänt från sina vinterkvarter och knölsvanarna som Tåkern är känd för börjar åter lägga sig på sjön nu när isen spruckit upp.

– Det känns jättekul att återigen kunna välkomna besökare in i den unika naturumbyggnaden. Vi ser fram emot att erbjuda många programaktiviteter, guidade turer och temadagar under hela året. I år har vi dessutom tioårsjubileum och det tänker vi fira ordentligt, säger Jenny Carlsson, föreståndare på naturum Tåkern.

Programpunkter under sportlovet:

  • Skapa ditt eget insektshotell för att hjälpa insekterna hitta ett eget hem.
  • Varje dag (utom 19 februari) klockan 11.00: Familjeguidning med fokus på djurspårning.
  • Fredagar (18 och 25 februari) klockan 13.00: Sagostund.
  • Helgen (26–27 februari) klockan 13.30: Tåkerntrollet besöker naturum.
  • Lördag (19 februari): Örnens dag med guidningar, sagostund och andra aktiviteter med fokuset på vår största rovfågel.

Det finns mycket att göra även utanför aktiviteterna, med fågeltorn, grillplats, sagostig, naturlek och vassvandringsled finns mycket att upptäcka och uppleva. Låna kikare inne på naturum om du vill få ett annat perspektiv.

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns utställningar, labb, filmrum, butik och kaffehörna. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, strandpromenaden och en led med vevmojänger, en slags apparat med inspelade ljudspår som startar efter att besökaren själv vevat igång den.

Läs mer om naturum Tåkern på www.naturumtakern.se Länk till annan webbplats.

Kontakt