Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Åtgärder tas bort – men pandemin är inte över

Genrebild på en person som blir vaccinerad mot covid-19.

Även om restriktionerna hävs är det fortsatt viktigt att vaccinera sig mot covid-19.

Den 9 februari tas de flesta åtgärderna mot covid-19 bort. Den höga smittspridningen påverkar dock fortfarande samhället och det är därför viktigt att följa de rekommendationer som fortfarande gäller.

I måndags beslutade regeringen att från och med den 9 februari upphäva alla deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, mässor och platser för privata sammankomster. Folkhälsomyndigheten har även beslutat att upphäva alla föreskrifter kopplat till covid-19-lagen och serveringslagen.

Efter den 9 februari gäller följande rekommendationer:

  • Vaccinera dig mot covid-19.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakter om du har symtom på covid-19.
  • Undvik trängsel och folksamlingar inomhus om du ännu inte har vaccinerat dig.

I Östergötland har smittspridningen de senaste veckorna legat på en fortsatt hög nivå. Förra veckan rapporterade Region Östergötland att läget är fortsatt ansträngt med ett pressat vårdplatsläge med högt inflöde av nya patienter. Samtliga kommuner rapporterar i varierande grad att bemanningssituationen är ansträngd, främst inom vård och omsorg samt inom förskola och skola.

– Även om restriktionerna avvecklas är det klokt att behålla sitt sunda förnuft. Pandemin är inte över. Jag hoppas att alla vid det här laget här förstått varför det är viktigt att stanna hemma vid sjukdomssymtom. Lika viktigt är det att alla som erbjuds vaccin tar den chansen, även en påfyllnadsdos. Det är tack vare den höga vaccinationstäckningen som vi nu kan se ljuset i tunneln och ta bort restriktionerna, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

För Länsstyrelsen Östergötlands verksamhet innebär de borttagna åtgärderna att flera av myndighetens pandemirelaterade uppdrag upphör. Det handlar bland annat om tillsyn enligt covid-19-lagen och stöd till regionen med testning och identifiering av nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet.

– Vi kommer däremot fortsätta att sammanställa en samlad regional lägesbild för att regeringen och andra myndigheter ska kunna följa utvecklingen i landet. Därtill har vi fortsatta uppdrag kring handläggning av stöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag samt att bistå regionen i arbetet med att nå en ännu högre vaccinationstäckning, säger Carl Fredrik Graf.

Kontakt