Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kenyas ambassadör besöker Östergötland

Hållbar avfallshantering, förbättrad cancervård och nya affärsmöjligheter. Det är några av punkterna på agendan då Kenyas ambassadör i Sverige besöker länet den 3 november.

Landshövding Carl Fredrik Graf står värd för besöket av ambassadör HE Diana Kiambuthi.

Dagen inleds på E.ON:s anläggning i Händelö, där ambassadören blir introducerad till det framgångsrika konceptet för cirkulär ekonomi. Vid ett möte med Norrköpings kommun presenteras sedan erfarenheter från projektet med regionen Uasin Gishu inom avfallshantering och de affärsmöjligheter som företag från Östergötland kan erbjuda. Ett studiebesök på den nya returpunkten i Norrköping hinns också med för att ge en konkret bild av återvinning i praktiken.

På eftermiddagen går färden vidare till Linköping och Campus Valla. Här väntar möte med rektor och en introduktion till Linköpings universitets spännande samarbetsprojekt med universitet i Kenya, bland annat inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Media välkomnas till följande delar av programmet:

  • 09.00-11.00: E.ON, Händelö Eco Industrial Park, Norrköping
  • 13.45-15.00 Returpunkten, Norrköping

Bakgrund

Det finns flera samarbeten mellan Östergötland och regionen Uasin Gishu i västra Kenya, däribland följande:

  • Linköpings universitet och MOI university har ett etablerat samarbete sedan 30 år tillbaka, som bland annat inkluderat läkarutbildning.
  • Region Östergötland inleder under 2021 ett samarbete med regionen Uasin Gishu med fokus på cancervård. Norrköpings kommun bedriver genom NODRA samarbete med syfte att förbättra systemet för avfallshantering i staden Eldoret och hitta en modell som kan spridas även till andra regioner i Kenya.

Kontakt