Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

1 975 älgar får fällas i Östergötland 

Foto: Camilla Zilo, älgjakt, älgtorn,

Fredag den 8 oktober börjar älgjakten i Östergötland. Fram till den 31 januari får 1975 älgar fällas i länet.

 I år har Länsstyrelsen Östergötland satt avskjutningsmålet till 1975 älgar, vilket är en ökning från 1842 älgar vid förra årets tilldelning. Totalt fälldes 1 708 älgar i länet under jaktåret 2020/2021, enligt statistik från algdata.se.

– De senaste årens inventeringar har visat att älgstammen har minskat i länet. Vi har fortfarande stora betesskador av klövvilt på skogen och därför är det viktigt att de älgar som har tilldelats också fälls. För att nå de skogliga målen är det viktigt att ta hänsyn till det totala betestrycket och även beskatta övriga klövviltsarter, säger Markus Grenestam, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Östergötland är indelat i åtta älgförvaltningsområden. Inom varje område har Länsstyrelsen utsett en älgförvaltningsgrupp bestående av tre företrädare för markägarna och tre företrädare för jägarna. Gruppen ska bland annat formulera en förvaltningsplan för området. Denna ligger till grund för avskjutningsmålet för respektive område.

Jaktåret 2021/2021

I år är det nya jakttider, älgjakten startar på ett fast datum och slutar en månad tidigare än ifjol. I Östergötland pågår älgjakten mellan den 8 oktober 2021 och den 31 januari 2022. Under den perioden får 1 975 älgar fällas i länet. Antalet älgar fördelas på följande vis inom respektive älgförvaltningsområde:

  • Finspång och del av Norrköpings kommun: 288
  • Vikbolandet och kusten öster om E 22 ner till länsgränsen: 305
  • Åtvidaberg samt del av Linköping och Valdemarsvik: 348
  • Boxholm samt del av Linköping, Mjölby och Ödeshög: 327
  • Kinda: 271
  • Vadstenaslätten mellan Motala Ström och E4: 61
  • Ydre: 182
  • Motala och del av Linköping: 193

Kontakt