Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Digital och kostnadsfri safari visar solcellsanläggningar från hela landet

På Solsafari 2021 samlas energiexperter för att hjälpa de som vill producera egen solel och minska sin klimatpåverkan. Det digitala evenemanget bjuder på tips och goda exempel från kommunverksamheter, solcellsparker, företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. ”Solceller erbjuder en möjlighet för i princip vem som helst att spara pengar på att producera el”, säger Erik Wallnér, medgrundare av Solcellskollen och en av dagens talare.

Intresset för solceller växer i Sverige och alla kommuner i landet har nu minst en solcellsanläggning ansluten till elnätet, enligt Energimyndigheten. Men tempot på omställningen till fler förnybara energikällor måste öka ännu kraftigare – det står klart i den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC.

– Det finns potential, säger Martin Heed, projektledare på Energikontoret i Mälardalen och en av moderatorerna till Solsafari 2021. Våra solceller producerar ungefär den mängd el som en kommun av Lunds storlek använder årligen. Men med solceller på alla lämpliga tak i Sverige skulle solelen kunna stå för upp till en fjärdedel av landets årliga elanvändning.

Fokus på rådgivning, inspiration och goda exempel

Hur kan olika verksamheter gynnas av solel? Hur fungerar det gröna rotavdraget? Hur byggs en solcellspark? Det är några frågor som får svar under Solsafari 2021. Bland föredragshållarna som deltar finns bland andra Anna Werner, VD på branschorganisationen Svensk Solenergi, Johan Lindahl, VD på Becquerel Sweden, Caroline Hildahl, projektledare på Jämtkraft, Rebecca Palmgren, produktansvarig på Göteborg Energi och Erik Wallnér, VD på solcellskollen.se.

– Deltagare kan också ta del av förinspelade rundturer på solcellsanläggningar från hela landet, säger Catharina Marklund, projektledare på Länsstyrelsen Östergötland. Det viktigaste syftet med Solsafari 2021 är att inspirera och motivera de som vill ta första steget mot att producera egen el eller utveckla sin solcellsanläggning.

Om Solsafari 2021

Evenemanget, som är kostnadsfritt, genomförs digitalt och går av stapeln tisdag den 7 september. Solsafari 2021 arrangeras inom ramen för projektet Framtidens solel i östra Mellansverige som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf). Projektägare är Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer
Om Solsafari 2021:

www.framtidenssolel.se/solsafari/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pressbild:
Erik Wallnér Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Martin Heed Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt