Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturum Tåkern har öppnat för säsongen

En kvinna står på en bred spång med ryggen mot kameran. På jackan står det "Guide" på ryggen.

Naturum Tåkern erbjuder guidade turer varje dag fram till den 22 augusti.

Nu har naturum Tåkern öppnat för sommaren och har öppet varje dag fram till 22 augusti.

I normala fall brukar naturum Tåkern öppna för säsongen redan under vintern, men i år har så inte kunnat ske med anledning av coronapandemin och de råd och restriktioner som varit gällande. Själva sjön och besöksområdet med dess fågeltorn, grillplatser och promenadstigar har ändå varit ett välbesökt besöksmål även om naturumbyggnaden inte har varit öppen.

Men nu har alltså naturum Tåkern öppnat för sommaren. Därmed kan besökarna återigen lära sig mer om naturen, låna en kikare, gå på guidningar eller promenera själv in i vassen.

– Det känns jättekul att återigen kunna välkomna besökare in i den unika naturumbyggnaden. I år har vi ägnat en del av utställningen på naturum till friluftslivets historia med anledning av Friluftslivets år 2021, säger Jenny Carlsson, föreståndare på naturum Tåkern.

Naturum Tåkern kommer att ha öppet dagligen mellan klockan 10.00 och 17.00 fram till den 22 augusti och erbjuder följande program alla dagar:

Klockan 11.00: Guidning. Här finns möjlighet att följa med på en timmes guidning tillsammans med en av guiderna från naturum. Guiderna berättar om det som är aktuellt för dagen i naturen och om Tåkerns historia. Kostnad 60 kronor.

Klockan 13.15: Dagens art. Personalen på naturum berättar kort om en ny art varje dag.

Klockan 13.30: Håva småkryp i vatten och på land. En gratis aktivitet till för barn.

Samtliga aktiviteter anpassas efter gällande rekommendationer och restriktioner.

Naturum Tåkern

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett modernt besökscenter vid fåglarnas sjö Tåkern och fungerar som en port till Tåkerns natur. Huset är täckt av vass från Tåkern och ritat av Wingårdhs arkitektkontor. I byggnaden finns utställningar, labb, filmrum, butik och kaffehörna. I besöksområdet finns fågeltorn, grillplats, Tåkerns naturlek, Estelles sagostig, strandpromenaden och en led med vevmojänger, en slags apparat med inspelade ljudspår som startar efter att besökaren själv vevat igång den.

Läs mer om naturum Tåkern på www.naturumtakern.se Länk till annan webbplats.

Kontakt