Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fira midsommar med så få som möjligt

Tårta med jordgubbar och grädde. I bakgrunden en midsommarkrans.

Foto: Scandinav bildbyrå

Även om smittspridningen har minskat markant måste vi även i år fira midsommar på ett annorlunda vis. Aktiviteter behöver genomföras under säkra former, i enlighet med aktuella restriktioner och covid-19-lagen.

På grund av coronapandemin kan ett traditionellt midsommarfirande inte genomföras på samma sätt som vi är vana vid. Smittspridningen av covid-19 har förvisso minskat i takt med att allt fler har vaccinerat sig, men smittan finns fortfarande i vårt samhälle och den sprids vid nära kontakt och ofta i hemmiljö. En av Folkhälsomyndighetens rekommendationer är därför att umgås i en mindre krets.

– Ju färre som samlas desto bättre. Du bör därför fira midsommar med så få som möjligt och gärna utomhus. För vaccinerade gäller samma regler som för andra. Du som reser ska göra det på ett så smittsäkert sätt som möjligt och undvika att träffa nya kontakter. Du ska också kunna ta dig hem på ett säkert sätt om du blir smittad, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Länsstyrelsen Östergötland, som bedriver tillsyn enligt den tillfälliga covid-19-lagen, har den här veckan gjort ett informationsutskick till hembygdsgårdar angående vad som gäller för midsommarfiranden.

– Vi hoppas att östgötarna fortsätter att fira alternativt eller i en mindre krets och att den positiva trenden med minskad smittspridning fortsätter, säger Carl Fredrik Graf.

Vad gäller för privata midsommarfiranden?

Privata midsommarfiranden i privata hem och trädgårdar omfattas inte av begränsningarna i den tillfälliga covid-19-lagen. Maximalt åtta personer får delta i ett midsommarfirande inomhus i en lokal som hyrs ut eller upplåts för en privat sammankomst. Det är den som hyr ut eller upplåter en lokal till ett privat firande som ansvarar för att det inte är fler än åtta personer i lokalen. Det här gäller även om alla deltagare är vaccinerade mot covid-19.

Vad gäller för offentliga midsommarfiranden?

Att resa en majstång, ordna ringdans eller liknande arrangemang på midsommar ses i huvudsak som offentliga tillställningar om de anordnas för allmänheten. Det innebär att evenemanget måste följa den tillfälliga covid-19-lagen och begränsningsförordningen. Det innebär bland annat att arrangören behöver anpassa maxantalet och genomföra åtgärder för att minska trängsel och smittspridning.

Läs mer information om covid-19-lagen på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Sammanfattning av den regionala lägesbilden för vecka 24

Länsstyrelsen Östergötland sammanställer varje vecka en samlad regional lägesbild för att regeringen och andra myndigheter ska kunna följa utvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder med anledning av coronapandemin. Sammanställningen bygger på rapporter från föregående vecka från kommuner och andra aktörer i länet.

Läs hela den samlade regionala lägesbilden här Länk till annan webbplats.

Kontakt