Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen naturvårdsbränner i Kolmården

Karta över skogen där bränningen ska genomföras. Bränningsområdet är inringat.

Karta över bränningsområdet.

Torsdagen den 17 juni kommer Länsstyrelsen Östergötland att genomföra en naturvårdsbränning i Stockgölen naturreservat utanför Svärtinge. Rökutvecklingen väntas bli kraftig och lukten kommer att kännas i flera dagar.

Det är ett cirka 15 hektar stort skogsområde i Kolmårdsskogarna som ska naturvårdsbrännas. Naturreservatet ligger cirka fem kilometer norr om Svärtinge i Norrköpings kommun. Bränningen beräknas starta på eftermiddagen och fortsätta fram till kvällen och eventuellt inpå natten. Efterbevakningen pågår tills den sista rökhärden slocknat plus tre dagar efteråt.

– Enligt väderprognosen kommer vinden att vara sydlig i samband med bränningen och vinden förväntas därför gå upp mot Rejmyre och Igelfors. Rökutvecklingen är kraftig under själva bränningen och personer som vistas i området kan komma att känna röklukt under flera dagar efter bränningen, säger Magnus Melander, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Den aktuella naturvårdsbränningen är den andra och sista som Länsstyrelsen har planerat att genomföra under 2021. Så sent som i söndags genomfördes en mycket lyckad bränning på en ö i ett naturreservat i Ydre kommun.

– Syftet med naturvårdsbränningar är att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Många växt- och djurarter är beroende av att det brinner i skogen med jämna mellanrum, säger Magnus Melander, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Naturvårdsbränning sker då väder och markförhållanden är gynnsamma. Det ska vara mycket torrt i markerna för att branden ska få önskat resultat och gynna växter och djur. Just nu är det så pass torrt i Östergötland att SMHI varnar för risk för skogsbrand. Därmed är säkerheten i extra stort fokus i samband med den aktuella bränningen.

Vid gränsen mot annan skogsmark kommer det att säkras med utlagd brandslang. Slanglinjen och skogsmarken intill bränningsområdet kommer att bevattnas innan tändningen för att minimera risken för att branden sprider sig utanför bränningsområdet. Själva bränningen genomförs av en bränningsentreprenör samt med inhyrda entreprenörer för eftersläckning. Allt sker i samarbete med räddningstjänst, polis, kustbevakning, SOS Alarm och skogsbrandflyg. Allmänheten har blivit informerad via massutskick till hushållen och lokalradio innan branden startas.

Mer information

Mer information om naturvårdsbränningar Länk till annan webbplats.

Mer information om Stockgölen naturreservat Länk till annan webbplats.

Översiktskarta Länk till annan webbplats.

Objektskarta Länk till annan webbplats.

Kontakt