Plötslig ishalka i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny karta över Östergötlands anordnade grillplatser

Bild på en anordnad eldstad i ett naturreservat.

Grillsäsongen är här! Tänk på att bara använda anordnade grillplatser när du grillar i naturen. Nu har det blivit extra lätt att hitta ett trevligt utflyktsmål med en anordnad grillplats. Länsstyrelsen har nämligen tagit fram en karta med alla grillplatser i Östergötlands naturreservat.

Här hittar du kartan med alla anordnande grillplatser i Östergötlands naturreservat Länk till annan webbplats.

Är det något särskilt jag ska tänka på?

Alla reservat är olika. Ibland är det lätt att ta sig fram men lika ofta kan det vara svårframkomligt. Lederna kan gå genom stillsamma skogar, blöta myrar eller hagar med betande djur. Ett bra tips är att läsa på om naturreservatet innan du ger dig av så att du vet var du ska parkera och hur långt det är att gå till grillplatsen till exempel.

  • Tack för att du bara eldar på anordnade grillanläggningar!
  • Tack för att du släcker elden innan du lämnar platsen!
  • Tack för att du tar med dig ditt skräp hem!
  • Tack för att du följer de regler som gäller i reservaten!

Vad ska jag packa i ryggsäcken?

Det mesta går ju faktiskt att grilla. Låt fantasin flöda. På grillarna finns det grillgaller som är enkla att lägga till exempel korv på. Ska du grilla grönsaker, ost eller fisk rekommenderas att du har maten i foliepaket eller liknande när du grillar. Äppelbitar eller marshmallows funkar bra att trä på grillpinne/grillspett men glöm då inte att ta med dig egna grillpinnar/grillspett hemifrån. Glöm inte heller tändstickor eller tändare. Stormtändare funkar bra när det är lite blåsigt eller fuktigt. Ta gärna med egen ved eller kol och tidningspapper att tända med. Oftast finns det vedförråd i närheten av grillen men även om vi fyller på regelbundet kan ju veden ha tagit slut.

Fler tips hittar du på webbsidan Friluftslivets år 2021, Luften är fri, tema ”Äta ute” Länk till annan webbplats.

Kontakt