Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu kan hobbyhöns gå utomhus igen

Genrebild på flyttfåglar.

Fågelinfluensan sprids via flyttfåglar.

Sol och värme bromsar smittspridningen av fågelinfluensa. Nu har skyddsnivån sänkts ytterligare ett snäpp, vilket bland annat innebär att hobbyhöns får gå fritt ute.

Flyttfåglarnas färd genom Sverige pågår fortfarande, men sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa. Senaste konstaterade fallet av fågelinfluensa på tamfågel gjordes den 20 april i Skåne. Östergötland drabbades hårt med fem konstaterade fall på gårdar med slaktkyckling- och värphönsbesättningar, men några nya fall har inte upptäckts sedan samtliga övervakningsområden i länet hävdes den 21 april.

Nu har Jordbruksverket, efter samråd med Statens veterinärmedicinska anstalt, sänkt skyddsnivån för fåglar som hålls för egen konsumtion, användning eller som sällskapsdjur. Detta innebär bland annat att hobbyhöns inte behöver vara inhägnade när de är utomhus så länge djurägaren inte säljer ägg. För den som säljer ägg räknas hönsen som kommersiella och omfattas därmed fortsatt av restriktioner. Även för hobbyhöns är det fortsatt viktigt att upprätthålla smittskyddet och bland annat ge foder och vatten under tak. Detta eftersom risken för introduktion av fågelinfluensa fortfarande är förhöjd.

– Säsongen 2020-2021 är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige, Det har varit en lång och krävande period för landets alla fjäderfähållare. Vi har fått många frågor från hobbyhönsägare så det känns bra att vi nu ser ljuset i tunneln och successivt kan börja lätta på restriktionerna, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Hittills i år har 22 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa. De allra flesta i södra Sverige. Skåne har fortfarande ett område som berörs av restriktioner och skyddsnivå 3, vilket innebär skärpta krav kring att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. Dessutom råder förbud mot vissa transporter och förflyttningar. I övriga Sverige gäller fortfarande skyddsnivå 2 för kommersiella anläggningar.

Mer information

Mer om vad som gäller vid olika skyddsnivåer Länk till annan webbplats.

Om fågelinfluensa och det aktuella smittläget Länk till annan webbplats.

SVA:s information om fågelinfluensa Länk till annan webbplats.

SVA - Karta över fågelinfluensa hos vilda fåglar Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens information om fågelinfluensa Länk till annan webbplats.

Kontakt