Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Anpassade begränsningar för antal deltagare från 1 juni

Stolar som står uppradade. Svartvit bild

Regeringen har beslutat om ändringar gällande deltagarbegränsningar för exempelvis idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter. Beslutet träder i kraft 1 juni och innebär anpassningar för olika typer av sammankomster eller tillställningar.

Beslutet innebär bland annat att vid arrangemang inomhus med anvisade sittplatser får 50 personer delta. Vid arrangemang utomhus får maximalt 100 personer delta och om deltagarna anvisas sittplatser tillåts upp till 500 personer.

Beroende på lokalens eller platsens storlek och utformning kan det innebära att färre deltagare får delta. Det ska finnas möjlighet att hålla avstånd och vad som gäller regleras i Folkhälsomyndighetens föreskrifter för sammankomster och tillställningar.

För uthyrning av lokaler för privata sammankomster kommer begränsningen om max 8 personer fortsatt gälla efter den 1 juni.

Följande gäller från 1 juni:

  • max 8 deltagare inomhus
  • max 50 deltagare inomhus om anvisade sittplatser
  • max 100 deltagare utomhus
  • max 500 deltagare om utomhus och anvisade sittplatser
  • max 150 idrottsutövare vid motionslopp och liknande idrottstävlingar utomhus.
  • max 20 deltagare vid religionsutövning med anledning av dödsfall, även om inomhus utan anvisad sittplats (som tidigare)

Dessutom görs följande förändringar:

  • Restauranger får ha öppet till 22.30 och alkoholförsäljning tillåts fram till klockan 22.
  • Lägerverksamhet, kollon och mindre cuper/tävlingar för unga tillåts både inomhus och utomhus.
  • Matcher och tävlingar i mindre skala för vuxna tillåts.

Beslutet innebär också att rätten att meddela föreskrifter kopplat till begränsningsförordningen flyttas över från länsstyrelserna till Folkhälsomyndigheten. Det är dock fortfarande länsstyrelserna som ansvarar för tillsynen av reglerna i begränsningsförordningen och den tillfälliga covid-19-lagen.

Här kan du läsa mer om länsstyrelsernas tillsynsuppdrag

Folkhälsomyndigheten 12 maj: Förslag om anpassade smittskyddsåtgärder från 1 juni Länk till annan webbplats.

Regeringen 12 maj: Mer träffsäker reglering för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar Länk till annan webbplats.

Kontakt