Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA söker 2021 års bästa uppfinnare och innovatör

Logotyp Stiftelsen SKAPA

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Över en miljon kronor delas ut. Särskilt pris till årets unga innovatör.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Unga, födda mellan 1991 och 2001, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Ansökan fylls i direkt på stiftelsens hemsida.

Även i år delar stiftelsen ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith, på 100 000 kr till en person som är en förebild. Nominering/ansökan på hemsidan senast 15 september.

I över 30 år har stiftelsen SKAPA delat ut SKAPA-priset. Förra årets vinnare av SKAPA-priset blev Karl Bäckström från Västra Götalands län som har utvecklat
ett system, Enerbox, för analys och kontroll av elsystem med hjälp av AI vilket ger el med stabil och bra kvalitet.

Enkelt att söka

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det är enkelt att delta när allt sker digitalt. Ansökningsformuläret ligger på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Man kan söka själv eller nominera någon annan.

Unga lovande uppfinnare

Alla födda mellan 1991 och 2001 har också möjlighet att tävla om SKAPA-talang för unga innovatörer. Förra året vann Sofie Westberg från Östergötlands län med sin produkt RHEVA som skyddar sår hos djur och som minskar infektionsriskerna och behovet av antibiotika.

– Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skedde för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga och särskilt fler kvinnliga innovatörer som vill förverkliga sina idéer, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på länsnivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från länsstyrelser, Science Parks, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer utses. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen
på den nationella nivån där den nationella juryn utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 11 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i år i Stockholm den 11 november 2021 på kvällen under SKAPA Innovationsgala. 500 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPAtalang för unga innovatörer. Även i år kan det bli en digital Innovationsgala och pitchtävling.

Mer information bland annat om tidigare års länsvinnare finns på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så här ansöker du

1. Du kan söka själv eller nominera någon annan
2. Fyll i ansökan på www.stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
3. Ansök senast den 31 maj 2021, samma formulär för alla tävlande
4. Tips: vid bedömningarna fäster juryn stor vikt vid kreativiteten liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är hur komplicerad idén är, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund samt samhällsnyttan. En bedömning görs också efter hur väl idén förhåller sig till FNs hållbarhetsmål.

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare, 070-665 04 83, projektledare@skapapriset.se

Kontakt