Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länets hertiginna fyller nio år

Prinsessan Estelle och lillebror Prins Oscar iförda folkdräkter. På bilden till höger håller landshövding Carl Fredrik Graf ut ett telegram.

Landshövding Carl Fredrik Graf bjuder i ett telegram in Prinsessan Estelle att när tiderna tillåter besöka sitt hertigdöme. På bilden syns Prinsessan Estelle bära en sommardräkt från Skedevi socken.

På tisdag fyller Prinsessan Estelle nio år. Landshövding Carl Fredrik Graf uppmärksammar födelsedagen med ett telegram och en önskan om att bjuda in Prinsessan att besöka sitt hertigdöme när tiderna tillåter.

Den 23 februari fyller Prinsessan Estelle nio år. Tidigare har Prinsessan fått berlocker till ett armband som gjordes av den östgötska guldsmeden och konstnären Margareth Sandström inför Prinsessans ettårsdag. Berlockerna har föreställt landskapssymbolerna svan, gädda, kantkremla, vattenstjärna, läderbagge och ask. Själva armbandet länkas samman av en blåklint – Östergötlands landskapsblomma.

Nu när armbandet är komplett väljer istället Länsstyrelsen Östergötland att i ett telegram från landshövdingen bjuda in hertiginnan till länet när tiderna tillåter.

”På Länsstyrelsen Östergötlands vägnar vill jag framföra mina varmaste gratulationer och lyckönskningar inför Prinsessans nionde födelsedag. Det är en ära för oss i Östergötland att få ha Prinsessan som vår hertiginna och vi är mycket stolta över det. När tiderna ser ljusare ut ser vi fram emot att få välkomna Prinsessan att upptäcka vad vårt län har ett erbjuda”, skriver landshövding Carl Fredrik Graf i telegrammet.

Någon gång under året väntas länet få besök av Prinsessans föräldrar. Planen var att landshövdingen skulle stå värd för ett besök av Kronprinsessan och Prins Daniel i slutet av november förra året, men med anledning av att smittspridningen av covid-19 tilltog under hösten har besöket senarelagts till 2021. Exakt datum kommer att sättas utifrån aktuellt smittspridningsläge.

Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary föddes den 23 februari 2012 som första barn till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Därmed är Prinsessan Estelle den andra i tronföljden efter sin mor.

I samband med konseljen på Kungliga slottet dagen efter födseln meddelade H.M. Konungen Prinsessans namn samt att hon blev hertiginna av Östergötland.

Vid naturum Tåkern finns en 700 meter lång sagostig som bär Prinsessan Estelles namn. Stigen är en gåva från länet som överlämnades av dåvarande landshövdingen Elisabeth Nilsson vid prinsessdopet våren 2012. Stigen invigdes av Prinsessan själv den 17 maj 2014, vilket var Prinsessans första officiella besök i länet. På Linköpings slott finns även en salong som bär Prinsessan Estelles namn. Sedan 2012 finns dessutom en bakelse från Östergötland som tillägnades Prinsessan Estelle efter en konditortävling.

Prinsessan Estelle är den sjätte kungligheten som har Östergötland som sitt hertigdöme. Sedan tidigare finns två hertigar av Östergötland i den Bernadotteska släkten: Oskar II och prins Carl. Tidigare har även Magnus Vasa (son till Gustav Vasa), Johan Vasa (son till Johan III) och Fredrik Adolf (son till Adolf Fredrik) varit hertigar av Östergötland.

Kontakt