Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upptäck Östergötlands natur på sportlovet

Naturområdet Omberg i frost.

Foto: Ellen Hultman

Passa på att ägna dig åt friluftsliv på hemmaplan under sportlovet. Den uppmaningen ger landshövding Carl Fredrik Graf.

Smittspridningen är fortfarande hög. Folkhälsomyndighetens skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd gäller fortfarande. Det innebär att alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Nu när sportlovet närmar sig är det viktigt att alla fortsätter att begränsa antalet möten med personer utanför den närmaste kretsen och att hålla avstånd.

– Sportlovet är förknippat med uteaktivitet och friluftsliv. Därför är det ett bra tillfälle att utforska det egna länet. 2021 är Friluftslivets år och det finns massor att utforska i Östergötland. Utomhusaktiviteter är något vi kan ägna oss åt med gott samvete även under pandemin, om vi ser till att bara umgås med dem vi brukar träffa och undviker situationer där det är risk för trängsel, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Du som reser, inom och utom länet, se till att res på ett smittsäkert sätt. Om du reser med bil, tänk på att du kan behöva ta extra tid på dig. Bensinmackar och vägrestauranger räknas som handelsplatser och har begränsningar för hur många kunder de får ha i sina butiker. Det finns risk för köbildning och trängsel på populära platser.

Sportlovet markerar att Sverige nu går in på pandemins andra år. Landshövding Carl Fredrik Graf säger att det är viktigt att vi alla nu gör vad vi kan för att trenden med avtagande smittspridning ska kunna fortsätta.

– Den enskilt viktigaste insatsen som var och en kan bidra med för att minska smittspridningen är att hålla avstånd till andra människor. Njut av sportlovet men gör det i er egen bubbla, säger Carl Fredrik Graf,

På Länsstyrelsen Östergötlands webbplats och Facebook-sida finns det en lista med ”vinteröppna” naturreservat, det vill säga utflyktsmål med anordnade grillplatser och snöröjd parkering. Länsstyrelsen Östergötland har även tagit fram ett friluftsbingo som går att spela själv eller tillsammans med sina närmaste. För att få full bricka ska man bland annat ta ett foto av ett djur i naturen, bygga en snögubbe, besöka ett naturreservat man inte varit i och bjuda vinterfåglar på fågelmat.

– Ett bra tips som jag själv använt mig av ibland är ”Hitta ditt besöksmål” på Länsstyrelsen Östergötlands webbplats. Där kan man få tips om fantastiska naturreservat som inte många känner till, något som är perfekt i coronatider, säger Carl Fredrik Graf.

Mer information

Naturreservat att besöka i vinter Länk till annan webbplats.

Spela friluftsbingo! Länk till annan webbplats.

Kontakt