Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturreservat att besöka i vinter

Bild på kvinna som blickar ut över sjön Vättern samt bild på ett eklandskap och en pulka.

Gnistrande snö och knarrande skor. Varm choklad och grillad korv. Pulka och skidåkning i vackra miljöer. Visst låter det härligt! Men var finns de fina utflyktsmålen med anordnade grillplatser och snöröjd parkering? Varsågoda, här presenteras tips på 28 "vinteröppna" naturreservat i Östergötland.

Skogssjöområdetlänk till annan webbplats i Mjölby. Grillplatser vid stranden, skridskoåkning om det är is på sjön och många vackra leder finnas att välja mellan. Fiskekort kan köpas.

Västra Hargs lövskogarlänk till annan webbplats i Västra Harg. Vid Kulladal finns parkering, toalett, grillplats och skoterspårat skidspår längs elljusspåret. Skridskoåkning om det är is på Aren eller Hargsjön.

Ormlångenskogenlänk till annan webbplats norr om Lotorp. Vägen är inte plogad men vid bra is kan du kan ta skridskor eller skidor över sjön Ormlången och fika på grillplatsen på Storöns norra udde.

Kärnskogsmossenlänk till annan webbplats mellan Tjällmo och Hjortkvarn. Här finns grillplatser, torrdass och vandringsled med fina vyer över den öppna mossen. Grillplatser finns vid Bergön, vid parkeringen, längst den östra leden och vid Gällsjön. Orrspel på vårkanten.

Sjöbo-Knäppanlänk till annan webbplats i Motala. Här finns grillplats, toalett och väl upptrampade vandringsleder. Vid utsiktsplattformen får man en fin vy över sjön Boren.

Staffanstorplänk till annan webbplats i Motala Här finns två grillplatser, besökslada med bänkbord, toalett och oftast väl upptrampade vandringsleder.

Ramunderbergetlänk till annan webbplats i Söderköping Här finns grillplatser, skidspår/motionsspår, pulkabacke mm.

Torpönlänk till annan webbplats i sjön Sommen. Om isen är fin finns möjlighet att åka skridskor, på egen risk. I naturreservatet finns vindskydd och eldplats samt möjlighet till vandring på Östgötaleden.

Smedstorps dubbelgårdlänk till annan webbplats mellan Kisa och Österbymo. Här finns gammalt odlingslandskap från 1700-talet. Fikabord och dass.

Trollegaterlänk till annan webbplats en mil utanför Rimforsa. Här i skogen finns spännande grottor och även grillplats och dass.

Hackelboönlänk till annan webbplats mellan Brokind och Rimforsa vid trafikrastplatsen. Här finns toaletter, fikabord en äventyrsbana för barn och en vandringsled till grillplats vid Järnlundens strand. Möjligheter till skridskoåkning när det är is på sjön.

Viggebylänk till annan webbplats mellan Brokind och Rimforsa, stor halvö och öar i sjön Järnlunden. Här finns grillplatser, rastplatser, vandringsleder och dass. Fina möjligheter till skridskoåkning och pimpelfiske om det är is på sjön.

Tinnerö eklandskaplänk till annan webbplats i Linköping. Här finns många vandringsleder, rastplatser och grillplatser.

Ullstämmaskogenlänk till annan webbplats utanför Linköping. Här finns vindskydd med grillplats och Östgötaleden går genom reservatet.

Kvädöfjärdenlänk till annan webbplats söder om Valdemarsvik. Vid Ekuddens finns parkering och dass och 50 meter därifrån ett vindskydd med grillplats vid havet med fina vyer.

Fjällmossenlänk till annan webbplats i kolmårdsskogarna bjuder på fina möjligheter till turskidåkning (ej spårat) på öppna myrmarker. Här finns även grillplats, vindskydd, dass och fikabord.

Glotternskogenlänk till annan webbplats utanför Åby. Här finns grillplatser och möjligheter till turskidåkning (ej spårat) och skridskoåkning med plogad bana om det är bra is på Övre eller Nedre Glottern.

Ljusforslänk till annan webbplats utanför Skärblacka. Här kan du gå vandringsleden till grillplats med vindskydd som ligger fint med utsikt över Glan.

Kvillingeförkastningenlänk till annan webbplats mellan Åby och Svärtinge. Här ligger även naturreservatet Jursla gammelskog. Omfattande system av motionsspår finns i områdena varav några spåras för skidåkning. Utgångspunkt från Lillsjöstugan.

Ågelsjönlänk till annan webbplats utanför Åby. Populärt för skridskoåkning när det är is på sjön. Här finns grillplats, dass och vandringsleder.

Jursla gammelskoglänk till annan webbplats och Herrsjöskogenlänk till annan webbplats ligger båda vid Åby. Här finns skidspår och grillplatser. En plogad parkering finns vid Lillsjön.

Nävsjömossenlänk till annan webbplats mellan Krokek och Nävekvarn. Vid parkeringen finns grillplats och fikabord. Sörmlandsleden går genom reservatet med flera enkla vindskydd. Flertal grillplatser runt sjön och för fiske går fiskekort att köpa.

Marmorbruketlänk till annan webbplats i Krokek vid Kolmårdens djurpark. Här finns vandringsleder, fina utsiktsplatser över Bråviken samt fikabord och grillplats vid ett vindskydd.

Rövarebergetlänk till annan webbplats utanför Simonstorp vid sjön Svängbågen. Vid is bjuder området på populär skridskoåkning. Bana plogas vid bra förhållanden. Vid stranden finns en grillplats.

Vrinneviskogenlänk till annan webbplats i Norrköping bjuder på flera motionsspår och elljusspår. Vid snö finns anordnade skidspår. Här finns flera grillplatser men även en äventyrsbana för barn (kottebana) och utegym.

Svensksundsvikenlänk till annan webbplats mellan Norrköping och Ö Husby. På vinter kan du skåda efter örn från fågeltornet. Grillplats och vindskydd finns på utsiktsberget.

Tåkernlänk till annan webbplats mellan Vadstena, Ödeshög och Väderstad. Vintern är bästa tiden att skåda efter havsörn. Vid Glänås besöksområde finns fågeltorn, grillplatser, fikabord och vandringsleder. Går fint att åka skridskor mellan vassarna när det är is på sjön. Här ligger även naturum Tåkernlänk till annan webbplats.

Kontakt