Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förintelsens minnesdag uppmärksammas i länet

Genrebild på ljuslyktor.

Foto: Juliana Wiklund

Direktsändningar, digitala ceremonier, föreläsningar, workshops, tal och utställningar. Även om vi just nu inte kan samlas i stora grupper är det många aktörer i länet som deltar i den årliga manifestationen för Förintelsens minnesdag.

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag runt om i länet av aktörer som ingår i Länsstyrelsens Östergötlands regionala nätverk för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Nätverket har landshövding Carl Fredrik Graf som ordförande och består utöver Länsstyrelsen av länets kommuner, Region Östergötland, Forum för levande historia och den ideella sektorn.

Det är alltid lika angeläget att försvara mänskliga rättigheter och uppmärksamma Förintelsen som ett resultat av brist på mänskliga rättigheter.

– Mänskliga rättigheter är en av de tre huvudförutsättningar för ett hållbart samhälle. För att kunna leva upp till att alla människors är lika i värde krävs kunskap och samverkan på alla nivåer. Inte minst för att kunna uppnå de 17 delmål i Agenda 2030, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Landshövdingen kommer att medverka som talare vid en ceremoni från den judiska begravningsplatsen i Norrköping. Ceremonin kommer att spelas in i förväg och finnas tillgängligt att se på norrkoping.se från och med den 27 januari. Övriga medverkande talare är kommunfullmäktiges vice ordförande Irma Görtz och kyrkoherde Thomas Wärfman. 

Linköpings kommun

Den 22 januari–5 februari uppmärksammar Linköpings kommun Förintelsens minnesdag genom ett flertal föreläsningar och arrangemang som genomförs digitalt. På programmet återfinns bland annat en direktsänd minnesstund den 27 januari och en digital visning av ett nyskapat konstverk utifrån en grupps tankar/känslor när de tänker på Förintelsen. Se programmet i sin helhet och få tillgång till arrangemangen på https://www.linkoping.se/forintelsensminnesdag Länk till annan webbplats..

Norrköpings kommun

Norrköpings kommun arrangerar den 27 janauri–1 februari ”Demokrati- och människovärdedagar 2021”. Det sker i år helt digitalt. Arrangemanget startar på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Lyssna bland annat till Kristin Wagrell, forskare från Linköpings universitet som belyser förintelseöverlevares situation i Sverige i dag.

Under veckan kan du också få ta del av fler digitala, föreläsningar, samtal, workshops eller kulturinslag. Bland annat kan du lyssna till Aysha Jones, initiativtagare till ”Black lives matter” i Sverige. Ta del av programmet på: www.norrkoping.se/demokratidagar Länk till annan webbplats.

Motala kommun

Motala kommun kommer att uppmärksamma minnesdagen med att skolor bjuds in att delta i en uppsatstävling på teman kring Förintelsen, demokrati och mänskliga rättigheter samt längre fram i vårdelta i en utställning på kommunens bibliotek.

Biblioteket erbjuder även digital föreläsning med Niclas Sennerteg om Rudolf Höss. Tal av kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingvar Graan läggs ut på Facebook. Svenska kyrkan kommer ha en digital andakt som minnesstund. Mer information på www.motala.se Länk till annan webbplats.

Finspång kommun

I Finspång kommer Levande historias vandringsutställning PLUNDRING-BÖRJAN TILL ETT FOLKMORD att finnas på Kulturhuset och visas för både skolelever och allmänheten i mindre grupper. Finspång mot rasism kommer också att finnas på plats i Kulturhuset och Föreningen Doverstorps flyktingläger kommer att hålla en minnesstund vid det före detta lägret.

Boxholms kommun

Stenbockskolan i Boxholm kommer att visa en inspelad föreläsning av överlevare Sara Fransson för skolelever alternativt hänvisa till kortare föreläsningar som finns på Forum för levande historias hemsida.

Mjölby kommun

Mjölby kommun uppmärksammar dagen digitalt med tal av Kristin Kellander, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, och bok- och filmtips av Nils Gröndal, bibliotekarie. Utställningen Motstånd visas i Stadshusets entré. Se www.mjolby.se Länk till annan webbplats. för mer information.

Söderköpings kommun

Söderköpings kommun visar utställningen ”Motstånd”. På minnesdagen står den först på Ramunderskolan som har temadag om förintelsen. På eftermiddagen flyttas utställningen till St Laurentii kyrka som i samband med utställningen tänder marschaller utanför kyrkan. Nyströmska skolan tar sedan över utställningen, samt har bjudit in förintelseöverlevaren Piotr Zettinger att föreläsa i maj.

Kinda kommun

Vänskap över alla gränser i Kinda, som ansvarar för genomförandet av minnesdagen, planerar i år att genomföra utställningen "Motstånd" (https://www.levandehistoria.se/material/miniutstallning-motstand Länk till annan webbplats.). Det görs genom att placera den i kommunhusets fönster i Kisa.
Man kommer också att lägga ut delar av den på olika sociala medier.

Vadstena kommun

Vadstena kommun kommer tillsammans med Svenska kyrkan att genomföra en webbsändning innehållandes ljuständning, tal, sång och musik från Vadstena klosterkyrka. Medverkar gör kyrkoherde Magnus Svensson, kultur- och fritidsstrateg Markus Lindberg, organist Beatrice Paping samt sång och musik med Vadstena Vocalis och Jonathan Nicklagård. Länk till webbsändningen: https://www.facebook.com/VadstenaSvenskaKyrkan Länk till annan webbplats.

Region Östergötland

För Region Östergötland är det av vikt att finnas med i denna samverkan för att hedra dagen, men också för att diskutera hur vi fortsätter att förebygga mot rasism och stärka arbetet med demokrati och människors lika värde. Av de regionala kulturverksamheterna så genomför till exempel Östergötlands museum denna dag en digital föreläsning via sin Youtube-kanal.

Byrån mot diskriminering

Byrån mot diskriminering i Östergötland uppmärksammar minnesdagen för Förintelsens offer genom att erbjuda en digital föreläsning "Rasism då och nu". Föreläsningen hålls för allmänheten den 1 och 3 februari. Om du arbetar på en gymnasieskola i Östergötland går det också att boka den kostnadsfria föreläsningen till din skola.

Norrköpings synagogas vänner, Svenska kyrkan, Funktionsrätt i Östergötland, Bildningsförbundet Östergötland och övriga ideella organisationer som ingår i nätverket deltar i olika arrangemang för att uppmärksamma Förintelsen genom samverkan i respektive kommun. På nationell nivån kan man delta i olika aktiviteter på Forum för levande historias hemsida: https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag/kalendarium/livesand-minnesceremoni-pa Länk till annan webbplats.

Kontakt