Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängning av flera nationella restriktioner

Glasruta i buss med en rund skylt som säger visa omtanke håll avstånd

Foto: Marie Linnér, Scandinav bildbyrå

Smittspridningen av covid-19 är fortfarande kvar på en hög nivå och vården är fortsatt ansträngd. Regeringen har därför lämnat besked om ytterligare förlängningar av de nationella restriktionerna och rekommendationerna.

Följande gäller till och med 7 februari:

  • Serveringsställen som restauranger och barer tillåts inte servera alkohol efter klockan 20. Maxantalet för sällskap som besöker restauranger är fortfarande 4 personer.
  • De som kan arbeta hemifrån ska fortsätta göra det. Rekommendationerna för statliga myndigheter om distansarbete förlängs. Eftersom alla yrkesgrupper inte har möjlighet att arbeta hemifrån kommer det bli fler kontroller av riskutsatta arbetsplatser.
  • Kommuner och regioner uppmanas att fortsätta hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till, och som inte är nödvändig, stängd. Vad som avses med icke-nödvändig verksamhet avgör respektive region och kommun utifrån de egna behoven och förutsättningarna. Idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2005 eller senare undantas och rekommenderas att återupptas.

Följande gäller till och med 1 april:

  • Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs men justeras något. Undervisningen ska nu bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning. Regionala förutsättningar kan göra att det varierar och regionala eller lokala smittskyddsläkare kan besluta om skolorna ska ge undervisning helt på distans om det behövs. Högstadieskolorna kan bedriva delvis distansundervisning om det finns problem med att begränsa trängsel i lokalerna eller i kollektivtrafiken.

Följande gäller tillsvidare:

  • Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid kommer fortsätta gälla våren ut.
  • Den tillfälliga covid-19-lagen gäller fortsatt. Enligt lagen ska fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster bedrivas så att människor kan hålla ett säkert avstånd från varandra. Länsstyrelsen Östergötland arbetar med information och tillsyn för att lagen ska följas av verksamheter i länet.

Mer information hos regeringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information från regeringen om gymnasieskolorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Covid-19-lagen och Länsstyrelsens tillsyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt