Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så ska Länsstyrelsen sköta tillsynen av den tillfälliga covid-19-lagen

lagbok som ligger på ett skrivbord där en kvinna syns i bakgrunden vid en dator

Foto: Scandinav bildbyrå

Länsstyrelserna har fått omfattande tillsynsuppgifter av verksamheter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.

 – Verksamheterna ska i första hand frivilligt rätta till de brister som påpekas. Vi kommer i första hand att informera och ge stöd och råd för att verksamheterna ska göra rätt. Men det kan också bli aktuellt med mer tvingande åtgärder. I extrema fall finns möjlighet att besluta om stängning av verksamheter, säger Kristoffer Hellberg, chef för enheten för tillsyn av covid-19 lagen.

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster. Uppdraget gäller från den 10 januari och fram till 30 september – samma tidsperiod som lagen. Fler verksamheter kan komma att omfattas om regeringen, Folkhälsomyndigheten eller Länsstyrelsen utfärdar nya föreskrifter eller fattar nya beslut.

Kontroller kan ske på distans eller genom besök på plats. Tillsynen ska utgå från ”risk och väsentlighet” och bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Länsstyrelsen ska se till att verksamheter bedrivs på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra. Folkhälsomyndigheten kommer att utfärda föreskrifter och allmänna råd för att tydliggöra hur verksamheterna kan säkerställa detta.

– Det här ett viktigt och omfattande uppdrag som kräver att Länsstyrelsen snabbt ställer om vår verksamhet. Det ställer höga krav på flexibilitet och kompetens hos ett antal medarbetare som under en tid framöver behöver ta sig an nya arbetsuppgifter, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

I Östergötland skapas en helt ny enhet som bemannas med medarbetare med erfarenhet av tillsynsverksamhet och som kan sätta sig in i och hantera ett nytt rättsområde. En mindre grupp börjar bygga den nya enheten direkt.

Mer information om tillsynen kommer på Länsstyrelsens webbplats i början av nästa vecka.

Mer information

Folkhälsomyndigheten: Föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regeringen: Nya regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser och platser för privata sammankomster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt