Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minst fyra vargvalpar födda i Långbogenreviret

Nya analyser av spillning från vargreviret norr om Roxen visar att det under 2020 har fötts minst fyra valpar. Dessutom finns tre av fjolårsvalparna samt revirhannen kvar, vilket gör att reviret består av minst åtta vargar.

I början av 2018 bildade två vargar revir mellan Borensberg och Finspång. Reviret har fått namnet Långbogen efter en sjö i området. Under vargparets första år i länet uteblev tillökning, men 2019 kunde Länsstyrelsen konstatera att vargparet hade fått sju valpar.

Redan i början av december kunde Länsstyrelsen konstatera att det hade fötts minst två valpar i reviret under 2020. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet DNA-analyserat ny spillning som har samlats in från reviret under hösten och vintern. Resultatet visar att det har fötts minst fyra vargvalpar under 2020, två hannar och en hona samt en valp som inte kunnat könsbestämmas.

Analyserna visar även att revirhannen samt två hannar och en hona som föddes 2019 finns kvar i reviret. Därmed finns det minst åtta vargar i Långbogenreviret.

– Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Vi fortsätter att söka av området för att se hur många individer det finns i området. Även allmänhetens rapporteringar är till mycket stor hjälp i vårt arbete med inventeringen. Det går att bidra genom att rapportera rovdjursobservationer via Skandobs.se eller med hjälp av appen Skandobs Touch, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Långbogenreviret

Vargarna i Långbogenreviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång, etablerade sig vintern 2017/2018. Det är första gången i modern tid som det finns ett vargrevir i Östergötland. Under 2019 kunde Länsstyrelsen konstatera att det hade fötts sju valpar i reviret.

Länsstyrelsens roll

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur, vilket i Östergötland handlar om lodjur och varg. Alla dessa djur är fridlysta. Länsstyrelsen inventerar, spårar och besiktar skador som misstänks ha gjorts av rovdjur så att djurägaren får ersättning. Mellan 2014–2018 betalades drygt 1,6 miljoner kronor ut till östgötska lantbrukare och markägare för att sätta upp stängsel mot rovdjur.

Så arbetar Länsstyrelsen med vargfrågan Länk till annan webbplats.

Kontakt