Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ensamhet och utsatthet under jul- och nyårshelgerna

Julen är för många fylld av glädje och värme. I år är det dock många som får avstå från att träffa familj, släkt och vänner och fler än någonsin som känner sig ensamma. Att människor är hemma mer än vanligt kan också öka risken för våld i hemmet och användning av alkohol.
Känner du dig ensam inför jul- och nyårshelgerna?
Det är just nu extra viktigt att vi visar omsorg om varandra. Glöm inte bort dina vänner, arbetskamrater, släktingar och andra i din närhet. Det finns många sätt att hålla kontakten - skicka ett kort, lägg en lapp till grannen, ring en vän på vanligt sätt eller kanske genom ett videosamtal.
Det finns många anledningar till oro och ensamhet. I mörka och osäkra tider är det naturligt om du känner dig ensam, ledsen eller har tappat livsgnistan. Men det finns alltid stöd och hjälp att få för att må bättre!
Prata med någon om hur du mår. Det är inte säkert att din omgivning vet att du känner dig ensam. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns stöd att få från frivilligorganisationer och andra aktörer i samhället. Mer information finns längre ner på sidan.
Är du orolig för någon du känner?
Om du är orolig för en granne, vän, släkting eller kollega är det viktigt att agera. Våga fråga, knacka på, ring polisen eller gör en orosanmälan till socialtjänsten om det finns barn inblandade.
För dig som är utsatt för våld i en nära relation finns stöd att få. Vänta inte med att söka hjälp. Det finns hjälp att få, till och med på julafton. Det är viktigt att veta att det aldrig är ditt fel och att våld aldrig är ett uttryck för kärlek. Även du som utsätter andra för våld kan få hjälp att sluta.
Barn och unga som är hemma mycket tillbringar också ofta mer tid på nätet. Det kan öka risken för att bli utsatt för till exempel mobbning eller utfrysning, att privata bilder hängs ut eller att vuxna lurar barn i syfte att utsätta dem för övergrepp.
Är du orolig för ett barn eller en ung person i din närhet? Fråga hur det är hemma och vilka de träffar på nätet. Du kan också anmäla din oro till socialtjänsten. Berätta för barnen vad de kan göra om något händer som gör dem rädda, att de kan prata med en trygg vuxen, kompis, eller kontakta Bris. Tala om att det aldrig är ett barns fel att vuxna gör någon illa eller beter sig dåligt.
Mer information
Information om att känna oro hos krisinformation.se
Information om att känna oro hos Folkhälsomyndigheten
Viktiga telefonnummer hos krisinformation.se
Äldrelinjen – för dig som längtar efter någon att prata med
Information om utsatthet i hemmet och olika typer av våld
Information hos länets kommuner
Linköpings kommun har tagit fram initiativet #linköpingtillsammans med information om hur du kan hjälpa till att stötta en medmänniska eller det lokala näringslivet. Här finns också tips på olika aktiviteter som du fortfarande kan göra.
Information till dig som behöver stöd och hjälp i Linköpings kommun
Information till dig som behöver stöd och hjälp i Norrköpings kommun