Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Smittas inte av dumhet – så kul är det inte med fest

Exempelbilder ur kampanjen. Ena bilden föreställer festande ungdomar och den andra en bild från sjukhus. Budskapet: Fest är kul - men så kul är det inte.

Kampanjen kommer att synas i sociala medier och på digitala stortavlor.

Under coronapandemin har regioner och kommuner larmat om att det är svårt att få unga vuxna att följa rådande riktlinjer. Nu lanserar Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland en kampanj för att påminna målgruppen om deras ansvar i att minska smittspridningen.

Fester, fulla dansgolv och trängsel på serveringsställen. Unga och unga vuxna har under coronapandemin identifierats som en målgrupp som brister i efterlevnaden av myndigheternas råd, riktlinjer och rekommendationer. Något som bland annat resulterat i klusterutbrott bland studenter och idrottslag i Östergötland.

Nu lanserar Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland i samverkan med länets kommuner en kampanj för att påminna den aktuella målgruppen om alla har ett ansvar för att bromsa den ökade smittspridningen.

– Jag förstår att det är tufft, jobbigt och tråkigt att begränsa sin vardag. Men det är en förutsättning om vi ska vända utvecklingen – alla måste hjälpas åt och ta sitt ansvar. Om alla ställer upp och följer de skärpta råden har vi möjlighet att vända utvecklingen och tillsammans minska trycket på sjukvården och påverkan på vårt samhälle, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Under de kommande veckorna kommer kampanjen att synas genom filmer i sociala medier och på digitala stortavlor i Linköping, Norrköping, Motala och Vadstena. Budskapen är exempelvis att undvika fester och shopping, skippa trängsel och att inte smittas av dumhet.

– Vi tror att unga till stor del redan är medvetna om vilka rekommendationer som finns. Eftersom de flesta inte tillhör en riskgrupp eller blir så sjuka verkar de inte se lika allvarligt på sitt eget agerande. Det är viktigt att poängtera att man kan föra smittan vidare till andra trots att man bara har milda symtom, och till slut når den någon som blir allvarligt sjuk, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Kontakt