Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

19 EU-ambassadörer besöker Östergötland

Den 22 september står landshövding Carl Fredrik Graf värd för ett besök av ambassadörer från 19 av EU:s medlemsländer. I fokus står fossilfrihet och cirkulär ekonomi – två av Östergötlands styrkeområden.

Besöket genomförs i samarbete med Tysklands ambassad i Sverige och mot bakgrund av att Tyskland har ordförandeskapet i Europeiska unionens råd under andra halvan av 2020.

– Det känns unikt och hedrande för länet att vi får tillfälle att ta emot så många ambassadörer vid ett tillfälle, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Programmet i Östergötland har fokus på EU:s gröna giv och vad vårt län kan erbjuda övriga Europa i den gemensamma strävan mot fossilfrihet och en cirkulär ekonomi. Den gröna given är EU:s nya strategi för att ställa om till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Målet är noll utsläpp av växthusgaser år 2050.

– Det är en gigantisk utmaning men också ett område där Östergötland kan bidra med kunskap och system i världsklass. Att på ett innovativt sätt omvandla miljöutmaningar till möjligheter är ett av våra styrkeområden, vilket nu väckt ambassadörernas intresse att besöka vårt län, säger Carl Fredrik Graf.

Dagen inleds på Händelö Eco Industrial Park i Norrköping, ett föredöme inom industriell och urban symbios. Grunden är ett system för win-win där den enes avfall förvandlas till råvara hos nästa. Genom ett cirkulärt system maximeras både lönsamhet och energianvändning, något som E.ON och Lantmännen Agroetanol presenterar exempel på.

Under eftermiddagen står de innovativa gröna näringarna i centrum under ett besök till Vreta Kluster utanför Linköping. Lantbruk i Sverige liksom övriga Europa står inför stora miljöutmaningar och initiativet Agtech 2030 syftar till att hitta sätt att bemöta dem genom smarta tekniska lösningar. Ny utveckling inom digitalisering, sensorer och AI ska bidra till att Sverige placerar sig i framkant inom jordbruksteknologi.

Dagen avslutas vid Bergs slussar, en av Göta kanals främsta turistattraktioner. I bagaget med sig hem till Stockholm får ambassadörerna här en dos inspiration till ett snart återbesök för att upptäcka flera delar av vårt vackra län.

Pressträffar

Media välkomnas till två olika pressträffar, en i Norrköping och en i Linköping:

10.30: Pressträff och fototillfälle på taket av E.ON:s anläggning. Adress: Energigatan 5, Händelö, Norrköping. Media ombeds anlända innan klockan 10.30 för incheckning.

Obligatorisk anmälan i förväg till per.ahlin@lansstyrelsen.se

Intervjuer erbjuds i första hand med landshövding Carl Fredrik Graf samt Tysklands ambassadör Dr Anna Prinz. Intervjuer med övriga kan erbjudas i mån av tid. Meddela gärna i förväg om det är någon särskild ni önskar prata med.

16.45-17.00: Pressträff och fototillfälle vid Bergs slussar, Vreta Kloster. Möjlighet till intervju med ambassadörer samt landshövding.

Kontakta oss

För mer information, kontakta gärna:

Per Åhlin, pressansvarig, Länsstyrelsen Östergötland
010-223 52 14
per.ahlin@lansstyrelsen.se

Björn Persson, regional kommunikationschef, E.ON
070-655 61 55
bjorn.persson1@eon.se

Dr. Clarissa Blomqvist, presschef, Tyska Ambassaden
+46 (0) 704 713 331
clarissa.blomqvist@diplo.de

Linda Ström, internationell handläggare, Länsstyrelsen Östergötland
010-223 52 16
linda.strom@lansstyrelsen.se

Kontakt