Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Slutlig rapport om fälld vargtik
Länsstyrelsen har nu fått den slutliga rapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om vargtiken som fälldes under skyddsjakt den 9 juli.
Länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland har varit i kontakt med SVA för att få ett förtydligande av rapporten. Det framgår att tiken inte hade någon mjölk i juvret men att hon hade spår efter åtta moderkakor.
En teori är att tiken troligen ändå valpat i april/maj, men att hon fått dödfödda/svaga valpar och att livmodern inte dragit ihop sig snabbt som den brukar utan efter ett försenat förlopp. Det skulle kunna förklara varför någon spene var något större och eventuell observation av valpar vid tidpunkten i juni. Tiken måste alltså ha fött valpar i år, men det är helt osannolikt att det var i juli.
Länsstyrelsen har också fått information om att det kadaver som lämnades in i tron att det var en vargvalp uppvisat spår av DNA från varg. Det går dock inte att avgöra om det var en vargvalp eller om en varg varit framme och lämnat DNA på kroppen som var kraftigt förruttnad och börjat sönderfalla. Länsstyrelsen har inte kunnat bekräfta uppgifterna om synliga valpar i reviret i juni.
Vargtiken fälld i Långbogenreviret
Länsstyrelsens roll
Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur, vilket i Östergötland handlar om lodjur och varg. Alla dessa djur är fridlysta. Länsstyrelsen inventerar, spårar och besiktar skador som misstänks ha gjorts av rovdjur så att djurägaren får ersättning. Mellan 2014–2018 betalades drygt 1,6 miljoner kronor ut till östgötska lantbrukare och markägare för att sätta upp stängsel mot rovdjur.
Så arbetar Länsstyrelsen med vargfrågan