Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inspirerande historiker får årets kulturpris

Gunnar Elfström tar emot pris av landshövding Carl Fredrik Graf

Gunnar Elfström har i dag tilldelats Rolf Wirténs kulturpris för sina mångåriga insatser som bidragit till att sprida kunskap om Linköpings och Östergötlands historia.

Pristagaren tillkännagavs på onsdagen av landshövding Carl Fredrik Graf som är ordförande i Rolf Wirténs stiftelse.

– Det känns väldigt roligt att få uppmärksamma Gunnar Elfström för hans mångåriga engagemang för Linköpings och Östergötlands historia. Genom böcker, artiklar och chefskap på Friluftsmuseet Gamla Linköping har han delat med sig av sin stora kunskap och stått för en betydande kulturgärning, säger Carl Fredrik Graf.

Gunnar Elfström har ett gediget cv och kan titulera sig etnolog, museiman, hedersdoktor, författare och antikvarie. Han var intendent och chef för Gamla Linköping i nära 30 års tid och avslutade sin yrkesmässiga karriär som stadsantikvarie i Linköping. Han har skrivit uppskattade krönikor om Linköpings historia i Östgöta Correspondenten och även författat flera böcker. År 2012 utsågs Elfström till hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Juryns motivering till priset:
Gunnar Elfström har genom ett framgångsrikt och mångårigt arbete gjort mycket betydelsefulla insatser genom att forska, levandegöra och sprida kunskap om Linköpings och Östergötlands historia, allt presenterat på ett lättillgängligt och fängslande sätt. Utbyggnad och utveckling av friluftsmuseet Gamla Linköping till den stora attraktion det är i dag bär Gunnar Elfströms signum. Hans stora kunskap, entusiasm och språk gör honom till en uppskattad folkbildare.

Bakgrund:
Rolf Wirténs kulturpris delas ut årligen på Linköpings slott. Priset ges till kulturutövare med anknytning till Östergötland och delas ut av landshövding Carl Fredrik Graf, ordförande i Rolf Wirténs stiftelse. Priset tilldelas för framstående insatser inom något av begreppen bild, ord eller ton. Rolf Wirtén var landshövding i Östergötland 1987-1996 och priset instiftades på hans 70-årsdag.

Tidigare pristagare:
2000: Hans Lundgren, dirigent
2001: Bertil Almlöf, konstnär
2002: Inget pris delades ut.
2003: Gunnar Lindqvist, före detta museichef, författare
2004: Louise Hoffsten, sångerska
2005: Gunnar Gebbe Björkman, konstnär
2006: Gerda Antti, författare
2007: Johan Celander, teaterchef
2008: Bettina Kjellin
2009: Christer Elderud, fotograf
2010: Hans Hermansson, konstnär
2011: Berit Johansson, glaskonstnär
2012: Göran Bergengren, författare
2013: Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien
2014: Stina Opitz, konstnär
2015: Martin Kylhammar, professor
2016: Staffan Mårtensson, klarinettist
2017: Emma och Lisen Adbåge, författare och illustratörer
2018: Johan Dalene, violinist
2019: Hasti Radpour, konstnär

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland