Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varg fälld i Långbogenreviret

Den 9 juli fälldes en vargtik i Långbogenreviret. Därmed avslutades den skyddsjakt som då pågått i närmare en månad.

Den 11 juni fattade Länsstyrelsen Östergötland beslut om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret norr om Roxen efter att två angrepp på nötdjur på kort tid hade kunnat konstaterats. Då ingen varg fällts under tillståndstiden förlängdes skyddsjaktstillståndet den 30 juni till att gälla till och med den 31 juli. Den 6 och 8 juli kunde Länsstyrelsens besiktningsmän konstatera att ytterligare angrepp på nötdjur hade ägt rum. Inga djur skadades, men djuren sprängde staketet till betet och återfanns flera kilometer därifrån.

Efter att beslutet om skyddsjakt fattades framkom uppgifter om att det med stor sannolikhet fanns åtta till tio veckor gamla valpar i reviret. Ett tillägg i villkoren gjordes därför av Förvaltningsrätten i syfte att freda vuxen varg i sällskap av årsvalpar.

Tidigt på torsdagsmorgonen den 9 juli meddelades Länsstyrelsen att en vargtik hade fällts. Vargen lämnades till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning och obduktion. Den 29 juli presenterade Sveriges Lantbruksuniversitet (Grimsö) resultatet av DNA-analysen och det visade sig vara den vuxna tiken i Långbogenreviret som skjutits.

Vargparet i Långbogenreviret, som ligger mellan Borensberg och Finspång, etablerade sig i länet vintern 2017/2018. Det var första gången i modern tid som ett vargpar etablerade sig i Östergötland. Under 2019 kunde Länsstyrelsen konstatera att vargparet hade fått sju valpar. Hur många individer som finns i reviret just nu är oklart eftersom de nu vuxna valparna kan ha vandrat iväg. En av de vuxna valparna har exempelvis setts vandra söderut och siktats så långt ner i landet som i Skåne.

Beslut om skyddsjakt Pdf, 377.1 kB.

Beslut om förlängning av skyddsjakt Länk till annan webbplats.

Karta över området för skyddsjakten Länk till annan webbplats.

Karta över reviret och incidenter Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens roll

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur, vilket i Östergötland handlar om lodjur och varg. Alla dessa djur är fridlysta. Länsstyrelsen inventerar, spårar och besiktar skador som misstänks ha gjorts av rovdjur så att djurägaren får ersättning. Mellan 2014–2018 betalades drygt 1,6 miljoner kronor ut till östgötska lantbrukare och markägare för att sätta upp stängsel mot rovdjur.

Så arbetar Länsstyrelsen med vargfrågan Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur

Karta över vargreviret Långbogen

Kontakt